Essay

“Ζήτημα Τσαμουριάς” και πετρέλαιο …

By October 11, 2016 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Δεν είναι μόνο εθνικιστικοί οι λόγοι για τους οποίους η Αλβανία ανακινεί με τόσο έντονο τρόπο ζήτημα Τσάμηδων. Ο εθνικισμός είναι πάντα ο φερετζές πίσω από τον οποίον κρύβονται άλλα, συνήθως πιο σημαντικά πράγματα. Οι Αλβανοί παράγουν πετρέλαιο στη Βόρειο Ηπειρο εδώ και μισόν αιώνα και γνωρίζουν αυτό που είπε ο Ελληνοαμερικανός μεγιστάνας του πετρελαίου Μάικλ Τζόνσον (βλέπε σημείωμα της περασμένης Παρασκευής) ότι δηλαδή το υπέδαφος της Δραγόψας Ηπείρου είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες. Ο κ. Τζόνσον είχε εξηγήσει στη συνέντευξή του ότι η περιοχή αυτή μοιάζει μορφολογικά με της Βορείου Ντακότας στις ΗΠΑ, εκεί όπου ο ίδιος εντόπισε κοίτασμα 15 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Ουδείς ισχυρίζεται ότι η Δραγόψα έχει ίδιου μεγέθους αποθέματα, αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το μάθη κανείς, κι’αυτός είναι η σχετική επιστημονική έρευνα και εν συνεχεία η εκμετάλλευση, κάτι που προσπάθησε ο ομογενής γεωλόγος για πέντε χρόνια τη δεκαετία του ’90 αλλά δεν κατάφερε να πάρη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν τα έβρισκαν αναμεταξύ τους στις μίζες!

Οι Αλβανοί σίγουρα γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες και τις άκαρπες προσπάθειες του ομογενή γεωλόγου και έχουν αποφασίσει όχι απλά να μην εγκαταλείψουν το ζήτημα της Τσαμουριάς αλλά να κλιμακώσουν την προσπάθεια με στόχο μεγαλύτερα ανταλλάγματα παρά κάποιες απλές αποζημιώσεις. Αυτό είναι μόνο υπόθεση επί του παρόντος. Ο χρόνος θα δείξη αν είναι βάσιμη και κατά πόσο. Οπου όμως υπάρχει μέλι εμφανίζονται και πολλοί μνηστήρες και δεν θα πρέπη να εκπλήξη αν το Τσάμικο λάβη την υποστήριξη χωρών της ΕΕ. Με την εγκατάλειψη του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος για το οποίο η Ελλάδα έχει και ερίσματα από σχετικές διεθνείς συνθήκες που προέβλεπαν αυτονομία της περιοχής εντός της Αλβανίας, έχασε το μόνο ουσιαστικό αντίβαρο στις αλβανικές βλέψεις και σύντομα θα αναγκαστή να ξυπνήση στην πραγματικότητα, όπως έγινε και με το “ανύπαρκτο” Μακεδονικό. Οψόμεθα!

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω, επειδή τέθηκαν τέτοιου είδους ερωτήματα, ότι γράφω επωνύμως ούτως ώστε να μπορή ο καθένας, ανά πάσα στιγμή, να με θέση ενώπιον των ευθυνών μου και να ελέγξη την ακρίβεια των πληροφοριών μου. Ο κ. Μάικλ Τζόνσον ζει και βασιλεύει στη Φλώριδα, ο καθένας μπορεί να τον εντοπίση και να τον ρωτήση αν αυτά που έγραψα είναι αλήθεια. Και αν είναι, να αναζητήση ευθύνες εκεί που πρέπει και να ψάξη να βρη για ποιόν λόγο η χρεοκοπημένη ηθικά και οικονομικά Ελλάδα στερείται της εκμετάλλευσης ενός πλούτου που θα μπορούσε να ανακόψη την πορεία προς τον διαρκώς απομακρυνόμενο πάτο.

Οι αναγνώστες αυτού του σημειώματος μπορούν επίσης να ζητήσουν από τα μέσα ενημέρωσης που διαβάζουν ή παρακολουθούν να ανοίξουν τα μάτια τους και να ψάξουν να δούν τί έγινε το ’90 και ο κ. Τζόνσον πήρε των ομματιών του από την Ελλάδα, αρνούμενος να ξαναγυρίση παρά μόνο για τουρισμό. Οι κάτοικοι της Ηπείρου ιδιαίτερα, θα έπρεπε να είχαν χαλάσει κόσμο δεδομένου ότι τα κοιτάσματα είναι στην περιοχή τους και τυχόν εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να οδηγήση σε πραγματική οικονομική αναγέννηση.

Δυστυχώς ο κόσμος περί άλλα τυρβάζει, ουδείς ασχολείται με τα ουσιώδη πόσο μάλλον που δεν είναι και “πιασάρικα” ως θέματα. Ευτυχώς που υπάρχουν οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι να μας βγάζουν από την αφιονισμένη συναρπαγή της εθνικής ομφαλοσκοπήσεως έστω και προσωρινά, ακόμη και κατόπιν εορτής! Τουλάχιστον δεν θα μπορούμε να πούμε ότι δεν ξέραμε …

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Ο Τραμπ έχει χρημαδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες και των δύο Κλίντον και πάνω από μία φορά. Τότε ήταν καλοί κι’αυτός καλύτερος …

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine