Essay

Κι’αν αλλάξη ο Μανωλιός …

By May 28, 2013 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εχει ξεπέσει τόσο πολύ το ελλαδικό …κυνοβούλιο που τίθεται πλέον θέμα ενδυματολογικού κώδικος! Από την αγραβάτωτη στολή που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ περάσανε στα ξεχειλωμένα μπλουζάκια, τις φόρμες γυμναστικής, τα δια τη βίας μίνι επειδή δεν μπορούν να καλυφτούν οι υπερμεγέθεις μπουτάρες, τις φούστες των οποίων το ύφασμα δεν είναι αρκετό για να καλύψη τον πληθωρικό κώλο και ως κερασάκι στην τούρτα τίθεται τώρα …το δικαίωμα της οπλοφορίας που κι’αυτό κατά βάθος είναι ενδυματολογικό ζήτημα (το όπλο είναι στολή)! Ας μην αυταπατώνται όμως οι εσχάτως ευαισθητοποιημένοι. Κι’αν αλλάξη ο Μανωλιός και φορέση άλλα ρούχα, τα ρεντίκολα θα είναι πάντα ρεντίκολα, ανεξαρτήτου ενδυμασίας. Το ντύσιμο είναι κι’αυτό θέμα προσωπικότητας όχι ρουχισμού, ο κάφρος παραμένει κάφρος ακόμα κι’αν φοράη το ακριβότερο κοστούμι.

Κατά μία έννοια, ευτυχώς που δεν υπάρχει ή έχει πλαδαρέψει ο ενδυματολογικός κώδικας για να μπορούν «να γδύνωνται» οι άνευ προσωπικότητος χαρακτήρες που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό. Ξεφτιλίζονται από μόνοι τους με την εικόνα που δίνουν και δίνουν τη χαριστική βολή σε μια Βουλή της οποίας ο πρόεδρος(!) κάλεσε από του βήματος συνάδελφο και ομοϊδεάτη να του κάνη πεολειχία (έτσι, για να μην ξεχνιώμαστε, δηλαδή). Αυτή η περίπτωση δεν τους τάραξε τόσο, το αν εμφανίζωνται οι …βουλευταί σαν λέτσοι τους πείραξε. Πάντα στην επιφάνεια, στο περίβλημα, η ουσία σε δευτερεύουσα μοίρα, ακόμα κι’αν πρόκειται για …συνουσία!

Δεν έχει τελειωμός ο κατήφορος αυτού του …σώματος, το έχουν κατασπαράξει τα μικρόβια μέσα και έξω! Ο απόλυτος μηδενισμός ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τα όρια της διαστροφής και αγγίζουν πλέον τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι τιμωρούν το κορμί τους κάνοντας ολόσωμη δερματοστιξία (τατουάζ) ή το γεμίζουν με σκουλαρίκια και χαλκάδες αποζητώντας λύτρωση μέσω του πόνου (όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί καλόγεροι που αυτομαστιγώνονταν) έτσι και οι σημερινοί βουτυρομπεμπέδες του …κυνοβουλίου αυτοεξευτελίζονται δια της …ενδυμασίας τους (και δια της μαλακίας τους κατ’επέκτασιν)! Και το πουλάνε ως εξυπνάδα, μαγκιά, απελευθέρωση και όλα τα τοιαύτα γιατί έτσι έμαθαν ως «επαναστάτες της πορδής» που λέει κι’ο Πορτοκάλογλου των «Φατμέ» (συγκρότημα είναι κι’όχι τουρκικό σήριαλ), στη σχολική ηλικία από την οποία δεν έφυγαν ποτέ! Για αυτούς η Βουλή των Ελλήνων, το σύγχρονο Βήμα της Πνύκας, είναι ένα ακόμη Γυμνάσιο ή Λύκειο στο οποίο ως αθεράπευτοι χαϊδαντάδες ακκίζονται με παιδαριώδεις προκλήσεις μήπως και τους προσέξη καμμιά γκόμενα ή γκόμενος (ή τα κανάλια εν προκειμένω). Χαβαλές είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα όπως κι’αν το βαφτίζουν.

Αυτοί δεν χρειάζονται ενδυματολογικούς κώδικες, πειθαρχικά και τα τοιαύτα διότι δεν πρόκειται βασικά για …ενήλικες ή κακοποιά στοιχεία (με εξαίρεση ίσως κάποιους ψυχανώμαλους ψευτομόρτηδες της Χρυσής Αυγής οι οποίοι πριν τη φυλακή χρειάζεται να περάσουν από ψυχίατρο). Το να είναι κανείς κακοποιός με όλη την απέχθεια που συνεπάγεται ο όρος, απαιτεί ισχυρή προσωπικότητα, τη δύναμη να παίρνης ρίσκα και να λαμβάνης αποφάσεις στην κόψη του ξυραφιού. Πολλά από τα σημερινά μέλη του ελλαδικού …κυνοβουλίου είναι βουτυρόπαιδα (ασχέτως ηλικίας) με ανύπαρκτα ανακλαστικά, ονειροπαρμένα από διάφορα «μούβις» και μουσικές που απλώς κατανάλωσαν μαζικά στα νειάτα τους και τα έχεσαν υπό μορφήν ευκοίλειας χωρίς να τα εμπεδώσουν. Ανθρωποι που δεν έδωσαν πραγματικές μάχες ποτέ για τίποτε, δεν μόχθησαν για να καταξιωθούν, προϊόντα της κομματοκρατίας και του «ίματζ μέικινγ». Ζούνε τον μύθο τους σε μια χώρα που προσπαθούν να πλάσουν κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν και επειδή δεν τους βγαίνει ασελγούν πάνω της με ανώμαλη αγαλλίαση προκειμένου να της βάλουν …μυαλό!

Σ’αυτούς λοιπόν δεν πάνε ενδυματολογικοί κώδικες και πειθαρχικά, δεν μασάνε, όπως λένε, απλά καταπίνουν νομίζοντας ότι κάνουν …αντίσταση! Αυτοί πρέπει να ξαναπάνε στην εποχή της …σχολικής ποδιάς, της μουσκεμένης βέργας, του απουσιολογίου, των σχολικών εορτών και της …πατριδογνωσίας. Κι’αφού τα φάνε στη μάπα όσο χρειάζεται για να εκτιμήσουν την ελευθερία που καταπήδηξαν μέχρι διαστροφής, τότε να ντυθούνε τσολιάδες και «Αμαλίες» και να αρχίσουνε τα τσάμικα και τα καλαματιανά (έτσι μπορεί να τους κάνη και υπουργούς ο Σαμαράς) μήπως και βρουν τον εαυτό που ποτέ δεν είχαν, δια της …ομοιοπαθητικής!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού ΝΕΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine