Essay

Περί «λαδιάς για το λάδι» συνέχεια…

By November 20, 2013 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Σχετικά με πρόσφατη ανάρτησή μου, υπό τον τίτλο ‘«Λαδιά» για το λάδι στην Ουάσινγκτων» (https://www.neohellenika.com/?p=315), η οποία αναφερόταν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρέσβυς της Ελλάδος, κ. Χρίστος Παναγόπουλος, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Re-Inspire Greece from the Youth Up» ελληνιστί, «Επανεμπνεύστε την Ελλάδα – Από τη Νεολαία και Πάνω», ιδρυτικό στέλεχος της οποίας είναι η εταιρεία «Gaea» που ίδρυσε και διευθύνει ο κ. Αρης Κεφαλογιάννης, έλαβα διευκρινιστική επιστολή από το Γραφείο Τύπου της επιχειρήσεως. Είχε δε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Κεφαλογιάννη, στην οποία υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλει για την προώθηση της υψηλής ποιότητας ελληνικού ελαιολάδου διεθνώς και για το άδολο των προθέσεων όσον αφορά στην οργάνωση «Re-Inspire Greece from the Youth Up» στελέχη της οποίας εκτός της «Gaea» είναι μια σειρά από μεγάλες ελληνικές εταιρείες με σκοπό να ενισχυθή η επιχειρηματικότητα στη νεολαία. Εξέφρασε τέλος τη λύπη του που η εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτων, για την οποία, όπως είπε, η «Gaea» κάλυψε τα έξοδα, έλαβε αρνητική προβολή, προφανώς και για τον λόγο ότι ο ίδιος κατάγεται από πολιτική οικογένεια, άσχετα αν επιμελώς αποφεύγει την απευθείας ανάμιξή του με τα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμη κι’αν δεν θέλω να αμφισβητήσω στο ελάχιστο τα λεγόμενα του κ. Κεφαλογιάννη, θεωρώ ότι τα ζητήματα που έθεσε η στήλη παραμένουν ως έχουν, διότι προκύπτουν από τα ίδια τα γεγονότα, χωρίς καμμία δόση δημιουργικής ερμηνευτικής. Δηλαδή, μια φορά κάνει εκδήλωση για το ελληνικό ελαιόλαδο η πρεσβεία και προσκεκλημένη είναι μία μόνο ιδιωτική εταιρεία της οποίας ιδρυτικό στέλεχος είναι ο εξάδελφος της υπουργού Τουρισμού. Ακόμη κι’αν η «Gaea» κάλυψε τα έξοδα της βραδυάς δεν παύει το κράτος να έχη αναμιχθεί ουσιαστικά και σε ανώτατο επίπεδο μάλιστα (δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν πλήρωνε και τα έξοδα το κράτος, αλλά να είχε 10 επιχειρήσεις, για παράδειγμα, με το ίδιο αντικείμενο, όχι μόνο μία. Ασε που ακόμη δεν έχουμε ακούσει μερικά από τα ονόματα των ανώτατων στελεχών των αμερικανικών Υπουργείων Εμπορίου και Εξωτερικών που υποτίθεται ότι παρέστησαν – προφανώς επειδή δεν παρέστησαν, μπορεί να πήγαν τίποτα «ιντέρνς», αλλά πάλι καλά). Επιπλέον, ο κ. Πρέσβυς, όπως και ο πρωθυπουργός, κατάγεται εκ Μεσσηνίας, περιοχή από την οποία η «Gaea» αγοράζει περί τους 20.000 τόνους ετησίως και όπως μου είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, απορρίπτοντας τα περί «καρτέλ» που ανέφερα στο αρχικό σημείωμα, θα ήθελαν να αγοράσουν ακόμη περισσότερο.

Ακόμη κι’αν όλα αυτά είναι συμπτώσεις και δεν υπήρξε καμμία «πονηρή» πρόθεση η εικόνα που βγαίνει είναι εκ των πραγμάτων διαφορετική. Χρειάζεται προσοχή σ’αυτές τις περιπτώσεις, ακριβώς για να μην δίνωνται τέτοιου είδους δικαιώματα.

Η εκδήλωση πέραν του ελληνικού ελαιολάδου προωθούσε και την οργάνωση «Re-Inspire Greece from the Youth Up» για την οποία έγραψα αρχικώς ότι δεν ξέρουμε πολλά και θα περίμενε κανείς η πρεσβεία να είχε δώσει  περισσότερες πληροφορίες. Με βάση διευκρινίσεις που μας έστειλε η ίδια η οργάνωση, πρόκειται για πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία που ενδέχεται να δημιουργήση μια μικρή επανάσταση στον αγροτικό τομέα, χρηματοδοτώντας νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με τη γεωργία. Το ποσόν για τα χρηματικά έπαθλα καλύπτεται από τους χορηγούς αλλά και με πώληση ειδικής σειράς ελαιολάδου από την Αντίπαρο μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του «Re-Inspire Greece from the Youth Up». Οπως μου εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης, επιλέχτηκε το μικρό αυτό νησί, με περιορισμένη παραγωγή, ακριβώς για να μη δωθή η εντύπωση ότι προωθείται κάποιος μεγάλος …ελαιοβολώντας όπως η Μεσσηνία ή η Κρήτη.

Η στήλη είναι εξαρχής αρωγός σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, από όπου κι’αν προέρχεται, εφόσον οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, οι συμμετέχοντες αξιόλογοι και το όλο πακέτο όχι κρατικοδίαιτο ή εντασσόμενο στα πλαίσια οποιουδήποτε είδους κακώς εννοουμένης διαπλοκής. Και επειδή η δουλειά κάνει τον άντρα, όπως λένε, δεν αρκούν δηλαδή προθέσεις και διακηρύξεις, η εξέλιξη θα δείξη σε ποιά κατηγορία θα ανήκει τόσον η  «Gaea» όσο και η «Re-Inspire Greece from the Youth Up». Οπως το καλό ξεκίνημα δεν εγγυάται ανάλογη συνέχεια, έτσι και ένα ή περισσότερα στραβοπατήματα δεν αρκούν για να χαρακτηρίσουν το εγχείρημα …

 

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «GAEA»

Καλημέρα σας κύριε Ρομποτη

Σε σχέση με την ανάρτηση σας  στο https://www.neohellenika.com/?p=315, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία μας Re Inspire Greece ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το τι ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε:

Αρχικά και για αποφυγή παρεξηγήσεων η εκδήλωση στην Πρεσβεία μας χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Gaea.

Το Re Inspire Greece είναι μια πρωτοβουλία και ιδέα της Gaea  όπου μέσα από την πώληση του εν λόγω ελαιολάδου, θα προσφέρουμε συνολικά 250,000 ευρώ σε νέα παιδιά της πατρίδας μας  με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες για να κάνουν την δική τους επιχείρηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην έξοδο από την σημερινή κρίση.

Την προσπάθεια μας αυτήν την στηρίζουν μεγάλοι οργανισμοί, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η RSM Greece και  η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ όντας μια εταιρεία που πιστεύει ακράδαντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν έχουμε απευθυνθεί επουδενί σε δημόσιους οργανισμούς για χρηματική στήριξη της πρωτοβουλίας μας.

Από το 1995 που ιδρυθήκαμε λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και το μόνο που επιδιώκουμε είναι η βοήθεια στην δοκιμαζόμενη μας νεολαίας.

Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του διαγωνισμούwww.reinspiregreece.com για να δείτε ποιοι μας στηρίζουν, τι ακριβώς έχουμε οργανώσει και το μέγεθος της προσπάθειας μας που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες.

Επίσης στις 23/11 θα βραβεύσουμε αυτές ακριβώς τις επιχειρηματικές ιδέες ώστε με την βοήθεια μας να ξεκινήσει η υλοποίηση τους σε μια εκδήλωση στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας. Θα χαρούμε να σας αποστείλουμε πληροφοριακό υλικό για εκείνη την ημέρα και τα αποτελέσματα της ώστε να ενημερωθείτε για την πορεία της πρωτοβουλίας και που ακριβώς πηγαίνει αυτό το ποσό. Την επόμενη Τρίτη θα γίνει και η επίσημη συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση.

Θεωρούμε ότι η πολυετής μας παρουσία στις διεθνείς αγορές και το γεγονός ότι χρόνια προάγουμε την ποιοτική, αυθεντική και επώνυμη ελληνική διατροφή, ως τις μεγαλύτερες αποδείξεις της αξιοπιστίας μας και της προσπάθειας μας για βελτίωση του κοινωνικού μας συνόλου.

Σας έχω επισυνάψει πληροφοριακό υλικό τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για εμάς και είμαστε πάντα στην διάθεση σας για να σας απαντήσουμε σε κάθε σας απορία.

Με εκτίμηση

Διαμαντάκος Χρήστος

Marketing & Communications

Department

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine