Essay

Στρατηγική παρέμβαση στην ομογένεια …

By November 25, 2014 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ολοκληρώθηκε, προχτές Κυριακή, ο κύκλος παραστάσεων του θεατρικού έργου «Τρελάθηκε η γυναίκα μου» σε σκηνοθεσία Λουκά Σκιπητάρη. Μια όμορφη παραγωγή του οργανισμού «Theatron», με πολύ καλούς ηθοποιούς, αξιοπρεπέστατα – για τα δεδομένα της ομογένειας – σκηνικά, απρόσκοπτη ροή και πολύ γέλιο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες – όχι μόνο καιρικές – την παράσταση είδε αρκετός κόσμος, ανάμεσά τους μαθητές ελληνικών σχολείων, γεγονός που υπενθύμισε και την ευρύτερα παιδευτική διάσταση του θεάτρου ως εμπειρία. Ας ελπίσωμε ότι θα δούμε περισσότερα από το «Theatron» στο άμεσο μέλλον, αν και γνωρίζουμε τις, σε πολλές περιπτώσεις, απαγορευτικές δυσκολίες που συνεπάγεται ένα τέτοιου είδους εγχείρημα στη «θεατρόφιλη» παροικία μας που κατά τα άλλα κομπορρημονεί ασυστόλως για τον ένδοξο ελληνικό πολιτισμό σε εκδηλώσεις όπου σερβίρεται (ενίοτε τσάμπα) …φαϊ!

Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το «Eclipses Group Theater of New York», ένας άλλος θεατρικός οργανισμός που ανεβάζει τη χιουμοριστική παράσταση για παιδιά και μεγάλους «Η βασιλοπούλα πάει στον πόλεμο», σε κείμενο/σκηνοθεσία της Ιωάννας Κατσαρού η οποία έχει προσφέρει στην ομογένεια εξαιρετικά δείγματα δουλειάς τα τελευταία χρόνια. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν δύο Σαββατοκύριακα, από 29 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς (γιατί όχι «Ιεροτάτης»; Πώς λέμε «αιδεσιμώτατος», «σεβασμιώτατος», «πανσοφολογιώτατος» κλπ., ή όλα στον υπερθετικό βαθμό ή κανένα!) Αρχιεπισκοπής (27-09 Crescent St, New York NY 11102). Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες ο τηλεφωνικός αριθμός είναι (718) 581-6285.

Κανονίστε να πάτε, να απολαύσετε το έργο και να στηρίξετε την προσπάθεια. Η τέχνη – κι’όχι μόνο το θέατρο – δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη και πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη σειρά προτεραιοτήτων, πόσο μάλλον που αυτοαποκαλούμαστε Ελληνες! Η ποιότητα του πολιτισμού μας, άλλωστε, κρίνεται από τις συλλογικές μας προτεραιότητες. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στενά όρια του βιοπορισμού ως κοινότητα ή εθνικοθρησκευτική ομάδα αν δεν θέλουμε να παραμείνουμε καμουφλαρισμένοι αγροίκοι, κατσαπλιάδες προγονικών επιτευγμάτων όπως οι συνέλληνες του εθνικού (νυχτερινού) κέντρου.

Αυτά βέβαια δεν γίνονται με νουθεσίες και ευχολόγια, ούτε ένας κούκος φέρνει την άνοιξη, χρειάζεται στρατηγική, επένδυση χρόνου και χρήματος, συνέπεια και συνέχεια, καλλιέργεια μ’άλλα λόγια και όχι μόνον …ούρων. Αυτό υποτίθεται κάνουν οι διάφοροι φορείς που φέρουν στον τίτλο ή το καταστατικό τους το επίθετο «πολιτιστικός» ή «cultural» επί το αμερικανικότερον. Σήμερα, δεν θα σταθώ στους μικρότερους, επιπέδου συλλόγων, οργανισμούς, γνωρίζουμε τί γίνεται εκεί και σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι ξέρουν. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψιν των ειδικών συνθηκών.

Σήμερα θα ήθελα να σταθώ σε δύο πολύ μεγάλους οργανισμούς, διεθνούς επιπέδου και κύρους, που έχουν στις προτεραιότητές τους την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, συγκεκριμένα το Ιδρυμα Νιάρχου και το Ωνάσειο. Εχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα «πρότζεκτ» και το έργο τους είναι εν πολλοίς γνωστό και αξιοθαύμαστο. Εκεί που θεωρώ ότι δεν έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή – βασικά δεν έχουν προσπαθήσει καθόλου, με ελάχιστες εξαιρέσεις υπό τη μορφή εξυπηρετήσεων σε «φίλους» – είναι αυτό που έχει απομείνει από τη λεγόμενη οργανωμένη ομογένεια. Θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλουν στην αναζωογόνηση φορέων με αναγνωρισμένο έργο και προοπτικές να δώσουν πολύ περισσότερα. Χωρίς σπατάλες δεξιά και αριστερά, με χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεις θα είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που θα έπαιζαν ρόλο καταλύτη σε μια ευρύτερου χαρακτήρα ομογενειακή αναγέννηση. Ναί, έχουν βοηθήσει εδώ και εκεί, το Νιάρχος έδωσε κάποια σοβαρά λεφτά σε ελληνικά σχολεία, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν συνιστούν στρατηγική (απόδειξη ότι η «επένδυση» δεν έχει αποδώσει, εκτός αν η διατήρηση της στασιμότητος εκλαμβάνεται ως πρόοδος).

Δεν υπεκφεύγω, αλλά θέλει μεγάλη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να γίνη μια τέτοια παρέμβαση και είμαι σίγουρος ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν τους επιτελάρχες με τις ικανότητες να επιληφθούν του θέματος εφόσον τους ενδιαφέρει. Αυτό που θα μπορούσα να επισημάνω πρόχειρα, είναι η δυνατότητα συμπαράστασης σε μεμονωμένες περιπτώσεις φορέων ή ατόμων που αποδειγμένα κάτι κάνουν. Να το πω πιο απλά, μια ενίσχυση 10.000 δολαρίων σε ένα χορευτικό συλλόγου που μαζεύει 60 παιδιά κάθε Σάββατο, είναι πρώτης τάξεως «επένδυση» στο μέλλον του εδώ Ελληνισμού με χαμηλό κόστος, ακόμη χαμηλότερο ρίσκο και μεγάλες προοπτικές απόδωσης. Η αγορά και διανομή 1000 δίσκων (CD) ενός καλλιτέχνη που ξεφεύγει από την πεπατημένη και έχει να επιδείξη σοβαρό έργο, είναι επίσης πολύ σημαντική, έμπρακτη συμπαράσταση. Η επιδότηση μια θεατρικής παράστασης με διάθεση 500 εισιτηρίων σε ομογενειακά σχολεία επίσης βοηθάει τα μάλα. Η αγορά και διανομή 1000 αντιτύπων ενός βιβλίου, ιδιαίτερα αν είναι στην αγγλική γλώσσα, συνιστά ουσιαστική παρέμβαση. Η ενίσχυση των μέσων ενημερώσεως επίσης είναι όσο αναγκαία από ποτέ, καθώς τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και όλοι χρειαζόμαστε μια ανάσα. Ξέρουν οι επιτελείς των δύο αυτών οργανισμών ποιοί και τί είδους έργο παράγουν και μπορούν να αξιολογήσουν την προσφορά όπως και τις προοπτικές μελλοντικής προσφοράς τους. Θέληση να υπάρχη κι’όλα βρίσκονται …

Φανταστήτε αν το Ιδρυμα Νιάρχου δεν είχε δώσει πέντε εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του εν είδη «Επκοτ Σέντερ» Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Γκράουντ Ζήρο», αλλά ένα ή δύο εκατομμύρια, για παράδειγμα, και διέθετε τα υπόλοιπα σε τέτοιου είδους «χειρουργικές επεμβάσεις» ανά την ομογένεια. Θα είχαμε πραγματική δημιουργική έκρηξη σε μικρό χρονικό διάστημα, με ελάχιστο, σχετικά, κόστος! Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για επανεκτιμήσεις και επαναξιολογήσεις. Ας ελπίσωμε ότι οι καλοπροαίρετες αυτές επισημάνσεις θα βρούν ευήκοα ώτα και σε χρόνο …ενεστώτα!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

One Comment

  • Πολύ ωραία η ιδέα σου φίλε Ρομποτή,
    Όμως θέλω να επισημάνω αυτό που από χρόνια καίει τα χείλη μας, δηλαδή έχουμε κουραστεί να το αναφέρουμε όπου μπορούμε, αλλά επειδή είσαι μικρός ή επειδή δεν είσαι των χρημάτων, ή επειδή δεν πατάς ποτέ σου σε εκκλησία, δεν σου δίνει κανένας σημασία.

    Να υπάρξει μια δωρεά, να χτιστεί μια βιβλιοθήκη, ανεξάρτητη (χωρίς να είναι κάτω απ την αιγίδα ρασοφόρων και την θρησκεία με τα βιβλία τους για τους βίους αγίων κλπ.) τόσα και τόσα Ελληνο- ιδιόκτητα μέγαρα υπάρχουν στην Νέα Υόρκη, να διαθέσουν ένα – δυο δωμάτια να συνάξουν έργα Ελλήνων ομογενών ειδικά των πρωτοπόρων, όπου σήμερα μόλις φύγουν απ’ την ζωή τα πετάνε στα σκουπίδια. προπαντός αυτών που γράφουν στην Ελληνική γλώσσα.
    Με αυτό δεν θέλω να πω ότι τα έργα τους είναι για Νόμπελ αλλά είναι καθαυτό βγαλμένα από την βιοπάλη της μετανάστευσης, είναι ιστορικά, είναι βιωματικά, είναι η νοσταλγία για αυτά που άφησαν, είναι διηγήματα που στάζουν αίμα για τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις υποσχέσεις που έδιναν τον καιρό εκείνο πίσω στην πατρίδα, κλπ, κλπ….
    Κι όλα αυτά πριν τους λιώσει όσοι έχουν απομείνει το καζάνι της αφομοίωσης

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine