Essay

Δημοψήφισμα: Ενα όχι πρωτόγνωρο τέχνασμα για πρωτόγονους …

By June 27, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Λυπάμαι, αλλά μόνο στα Βαλκάνια γίνονται αυτά! Προσφεύγει ο πρωθυπουργός σε δημοψήφισμα-εξπρές και υπόσχεται μέσω διαγγέλματος ότι θα σεβαστή την επιλογή του «λαού», κάτι αυτονόητο σε μια δημοκρατία έστω και κατ’επίφασιν. Την ίδια στιγμή ξεκινάει εκστρατεία απόρριψης της πρότασης επί της οποίας θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, σχήμα οξύμωρον, διότι εφόσον δεν του αρέση, έχει όλη τη συνταγματική άνεση να την επιστρέψη στους δανειστές και να αναλάβη τις ευθύνες του! Θα μου πήτε, και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος της Κύπρου διαφώνησε με τη συμφωνία στο Μπύργκενστοκ, παρόλα αυτά την έθεσε σε δημοψήφισμα και κάλεσε τον λαό να την καταψηφίση. Η διαφορά όμως ήταν ότι συμμετείχε σε μια κλειδωμένη διαδικασία η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ούτως ή άλλως, δεν είχε επιλογή. Τη φορά αυτή ο κ. Τσίπρας έχει και παραέχει, άσχετα αν έφερε εαυτόν σε θέση «μπρος γκρεμός και πίσω …Ρέμος». Ας πρόσεχε!

Τα δύσκολα όμως αρχίζουν την ερχόμενη Κυριακή. Αν ο «λαός» επιλέξη ενάντια σ’αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός, δεν εξυπακούεται ότι πρέπει ο ίδιος να παραιτηθή; Πώς θα αναλάβη την εκπλήρωση μιας επιλογής στην οποία είναι, υποτίθεται, κάθετα αντίθετος; Πώς από την αντίσταση σε όλα, από το (κατά φαντασίαν) σκίσιμο του μνημονίου, θα πάη στο «ράψιμο» και εν συνεχεία στην εφαρμογή των προβλέψεων οι οποίες για τον ίδιο και το κόμμα του συνιστούν κατάντια; Και πώς οι «τοκογλύφοι δανειστές» θα εμπιστευτούν μια τέτοια κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων; Εδώ, και με το δίκιο τους, δεν εμπιστεύονταν ούτε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο που ήταν πιο διαχειρίσιμοι, στον Τσίπρα θα δείξουν καλή διάθεση;

Εάν πάλι ο «λαός» του κάνη το χατίρι και απορρίψει τη «συμφωνία», πώς θα μπορέση να διαχειριστή τις καταιγιστικές συνέπειες, τη στιγμή που μετά από πέντε μήνες «διαπραγματεύσεων» κατάφερε να προτείνη ο ίδιος πακέτο χειρότερο κι’απ’του Χαρδούβελη; Ασε, που κι’αυτό το απέρριψαν οι εταίροι, προτείνοντας ακόμη χειρότερο! Πώς δηλαδή, ο ίδιος και τα στελέχη του, θα μεταμορφωθούν από σκορποχώρι ρομαντικά φαντασιόπληκτων, στην επιεικέστερη εκδοχή, σε αποτελεσματικούς «στέιτσμαν», ικανούς να τα βάλουν με τα μεγαθήρια που ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των μετρητών; Η κυβέρνηση έχει πλέον δείγματα γραφής, δεν είναι οι άγνωστοι κι’άφθαρτοι από τους οποίους πολλοί, μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου, προσμέναμε, έστω και ενδόμυχα, την ευχάριστη έκπληξη. Αποδείχτηκαν, δυστυχώς, ανήλικοι, ακατάλληλοι δια …ενηλίκους!

Το προτεινόμενο δημοψήφισμα είναι ποντιοπιλατισμός με στόχο να διατηρηθή η κυβέρνηση στην εξουσία απεκδυόμενη των ευθυνών για το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα. Εχει βέβαια ένα δίκιο ο κ. Τσίπρας: γνωρίζει ότι απευθύνεται σε Ελλαδίτες καταναλωτές, ανθρώπους περιορισμένης διανοητικής στάθμης, με ευνουχισμένη κρίση, πρωτόγονη υποταγή σε ενστικτώδεις παρορμήσεις ζώων τσίρκου που τους πετάνε κοψίδια για να σαλτάνε, και ποδοσφαιρικό φανατισμό παλαιομοδίτικου «πρωταθλήματος». Οπως και όλοι οι σύγχρονοι «πολιτικοί», προϊόντα και μανατζαραίοι του «ίματζ μέικινγκ», γνωρίζει ότι στη δημοκρατία του καφενείου ή μάλλον της καφετερίας, δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Αρκεί να νομίζουν οι κάφροι που το παίζουν ψηφοφόροι πως ό,τι γίνεται φέρει αν όχι την υπογραφή τους, τουλάχιστον την υποτιθέμενη έγκρισή τους. Τέτοιος «λαός», τέτοιους «ηγέτες» και πολύ του πάνε!

Και επειδή ο εντοπισμός προβλημάτων και κρουσμάτων ηλιθιότητος από μόνος του δεν συνιστά υπηρεσία  εφόσον δεν συνοδεύεται από κάποιες προτάσεις, θεωρώ ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, αν έχη μείνη τσίπα σ’αυτό τον «λαό» που έχει το θράσος να ονομάζεται ελληνικός, τη μεθεπόμενη Κυριακή να καθίση σπίτι του! Να μην γίνη συνένοχος αυτών οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούν να μοιραστούν ευθύνες επιλογών που έκαναν ή δεν έκαναν. Να γυρίση την πλάτη σε ένα ακόμα τέχνασμα και να αποδείξη ότι ο εμπαιγμός της νοημοσύνης του έχει, επιτέλους, όρια! Ας εξαναγκαστή η κυβέρνηση να δρομολογήση εξελίξεις που θα αναδείξουν στο προσκήνιο το είδος της ηγεσίας που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Εξυπακούεται ότι τέτοιο ενδεχόμενο ουδεμία σχέση έχει με την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής …κενότητος του κ. Σαμαρά.  

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό, αλλά ευφυίας!

2) Η Ελλάς ήδη και προ πολλού διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα: στη μαλακία!

3) Το Μητσοτακέικο, όπως και όλα τα άλλα τζάκια, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα. Ενα από αυτά, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι ο …Σαμαράς!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine