Essay

Μεϊμαράκης η επόμενη σελίδα στη ΝΔ …

By December 21, 2015 February 16th, 2018 One Comment

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Συμφώνως προς τις αστρικές κινήσεις η 20ή Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Από την 21η αρχίζει δειλά δειλά να μεγαλώνη η μέρα, να ανακάμπτη το φως. Ας ελπίσωμε ότι αυτό θα ισχύση και για τη Νέα Δημοκρατία, όχι τόσο λόγω συμπάθειας προς το συγκεκριμένο κόμμα όσο γιατί είναι πιο αναγκαίος παρά ποτέ ο έτερος ισχυρός πυλώνας του ξεχαρβαλωμένου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ο ξαφνικός μονοπολισμός μετά από πολυετή εμπειρία διπολισμού οδηγεί συνήθως σε διάλυση και εκτός ελέγχου καταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως που αντί για ειρήνη έφερε περισσότερους πολέμους και συγκρούσεις, μεταλύτερη αστάθεια διεθνώς και λιγότερη ασφάλεια. Πιο εύκολα διαλύεις ένα υπάρχον σύστημα με τα όποια του προβλήματα, παρά το αντικαθιστάς με κάποιο άλλο που θα λειτουργήση καλύτερα.

Στις χτεσινές εκλογές της ΝΔ υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά ουσιαστικά μόνο μία επιλογή, αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν δηλαδή κάτι σαν δημοψήφισμα για τον ίδιο, δεν προσέφεραν σοβαρές εναλλακτικές επιλογές. Ο νικητής των εκλογών μπορεί να μην είναι “ιντελέξουαλ”, να έχη αδυναμίες αισθητικής υφής (όπως η γλώσσα του), αλλά διαθέτει την εμπειρία και τη μετριοπάθεια που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το κόμμα του και η Ελλάδα. Επιπλέον, δεν είναι «καβαλημένος» με την εξουσία, δεν είχε ποτέ του φανερές «αρχηγικές» βλέψεις, δεν είναι ΕΥΤΥΧΩΣ κάποιος «χαρισματικός» που μπορεί «να εμφυσήση» στον κόσμο περισσότερη επαναστατικότητα για διάλυση όπως τόσοι «χαρισματικοί» τους οποίους πλήρωσε και πληρώνει ακριβά η χώρα. Ο Μεϊμαράκης ίσως να είναι ο «νοικοκύρης» που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η «συντηρητική» (όλα της διεθνούς εμπειρίας στην Ελλάδα πρέπει να μπαίνουν σε εισαγωγικά) παράταξη και η ίδια η Ελλάδα. Ο «επαναστάτης του μέλλοντος» που έλεγε ο Τσαρούχης, ο οποίος «θα επιχειρήση να βάλη κάποια τάξη». Αν μπορέση να προσφέρη αυτή την υπηρεσία και μόνο θα αποδειχτή ηγέτης μεγαλύτερης εμβέλειας από όλους της ύστερης μεταπολιτεύσεως. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών, ας αρχίση ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στο κόμμα, όχι διώχνοντας κι’αποκλείοντας, όπως πολλοί θα θέλαμε, αλλά ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ποιότητα κι’αφήνοντάς την να επιβληθή μέσω των αποτελεσμάτων της. Από τους συμβούλους του, μέχρι την εκπροσώπηση του κόμματος σε όλους τους τομείς και εν συνεχεία στους υποψηφίους για βουλευτές θα πρέπει να σταλή ξεκάθαρο μήνυμα ότι η μετριότητα και ο λαϊκισμός είναι πλέον έννοιες ασύμβατες με τη ΝΔ!

Θα αναρωτηθή βέβαια ο καθένας, πώς μπορεί ο Μεϊμαράκης να τα βάλη με τη μετριότητα και τον λαϊκισμό αφού και ο ίδιος προέρχεται εν πολλοίς από τις τάξεις τους; Ακριβώς για αυτό! Επειδή μπορεί να μιλήση τη γλώσσα τους και να τους ξεκαθαρίση ότι τα ψέμματα τελειώσανε. Με τον τρόπο που ο ίδιος θα απεκδύεται τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος έτσι και το κόμμα θα πρέπη να πετάη στην άκρη τα βαρίδια που το κρατούν στο χαμηλό ύψος κάποιων. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη και για τον ίδιο και για το κόμμα και θα βαθμολογείται σε κάθε βήμα, πράγμα που το γνωρίζει από τη μέχρι τώρα θητεία του ως «αρχηγός».

Για όλους αυτούς τους λόγους συν το γεγονός, επαναλαμβάνω, ότι ο Μεϊμαράκης δεν είναι «καβαλημένος» με την εξουσία, μπορεί να τα βρή και με τον Τσίπρα και να βάλη πλάτη εκεί που χρειάζεται προκειμένου να περάσουν μια σειρά μέτρα που καμμία άλλη κυβέρνηση πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να περάση. Ενας ευφυής «αρχηγός» της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως έχει κάθε λόγο να ελπίζη ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιτύχη αυτό αν μη τί άλλο και είναι προς το συμφέρον του ίδιου, της παράταξης, αλλά κυρίως της χώρας να βοηθήση όπου και όπως μπορεί. Οι εποχές της απόλυτης αντιπολίτευσης σαν αυτή που προτείνει ο Αδωνις Γεωργιάδης έχουν παρέλθει. Η χώρα χρειάζεται συνθέσεις, όχι άλλες αντιθέσεις, αποτελέσματα όχι περισσότερες συγκρούσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν όντως διακρινόταν από τη σεμνότητα που οι υπεύθυνοι του «ίματζ μέικιν» τον έχουν σκηνοθετήσει να πλασάρη (όπως παλιά το μόνιμο χαμόγελο της αδερφής του), θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από την κούρσα μετά το χτεσινό αποτέλεσμα, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στον Μεϊμαράκη. Είναι νέος, έχει πολλά να μάθη ακόμα, μπορεί να περιμένη τη σειρά του, αν και όποτε έρθη. Με το να ταλαιπωρήση περισσότερο το κόμμα σε έναν δεύτερο γύρο προκειμένου να αυξήση κάπως το ποσοστό του για να είναι σε καλύτερη θέση, όπως πιστεύει, στο μέλλον, δείχνει ότι είναι μία από τα ίδια με τους προηγούμενους κι’αυτούς με τους οποίους θέλει να εμφανίζεται διαφορετικός. Αντί να μιλάη για δεύτερους γύρους πριν ακόμη ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα θα έδειχνε πραγματικό ήθος εάν αποχωρούσε. Ομοίως θα έδειχνε πραγματικό ήθος αν είχε βγει να εκφράση την αντίθεσή του για το κόψιμο ραδιοφωνικής εκπομπής του Μητσικώστα επειδή τον σατίριζε που οδήγησε εν συνεχεία και σε κόμιψο τηλεοπτικής εκπομπής την οποία επρόκειτο να αρχίση στο «Μέγκα». Και στις δύο περιπτώσεις φέρθηκε ως αυτό που είναι, ένας ακόμη του Μητσοτακέικου …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Δεν κάνει ο Τραγάκης για εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ! Χρειάζεται κανονικός τράγος! Ας φωνάξουν τον Ανθιμο πριν τον πάρη κι’αυτόν ο Τσίπρας …

2) Εφόσον η κατάσταση γενικώς θυμίζει μπουρδέλο, επόμενο είναι να γίνεται της πουτάνας!

3) Το δελτίο τύπου μιας εταιρείας σκουπιδιών δεν θα έπρεπε να λέγεται δελτίο …ρύπου;

One Comment

  • In the morning Hadjinikolaou program Thanos Plevris, the father Kostas’ son, and also notorious for his anti-Semitism, declared his support for the Georgiadis Candice for leader of New Democracy; that gesture spoke volumes for the unsuitability of his choice for the post! Kyriakos, of course, rode the cottas of his father’s name, and should have graciously withdrawn to support Maimarakis the victor of the first round.. There is still time for him to do the right thing, unity the main opposition, and wait his turn in a future opportunity to make another move for the to position.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine