Essay

Εχει ξεφύγει η κ. Κεφαλογιάννη (τουλάχιστον κατά έναν χρόνο) …

By June 7, 2013 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος.

Το «παρθενικό» συνέδριο, προ μηνών, είχε χαρακτηρισθεί από μια σειρά φαιδροτήτων, αποτέλεσμα και των φαιδρών κατά κανόνα ατόμων που είχαν αναλάβει τη διεκπεραίωσή του. Το παρόν δεν έχω ιδέα πώς πήγε, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία διότι οι γνωρίζοντες τα της Νέα Υόρκης αντιλαμβάνονται ότι είναι το τέλος της επιχειρηματικής σεζόν, όλοι σκέφτονται τις διακοπές τους ή πώς θα ησυχάσουν λίγο, οπότε θα μπορούσε να πη κανείς ότι μάλλον επρόκειτο για «ριτρίτ» των εξ Ελλάδος αφιχθέντων, προκειμένου κι’αυτοί να χαρούν λίγο Νέα Υόρκη, να κάνουν μερικά ψώνεια, να φάνε στα «τρέντυ» εστιατόριά της και εν συνεχεία να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν …τις διακοπές τους. Και έχουν κάθε δικαίωμα, σε τελική ανάλυση πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, άρα δεν μας πέφτει λόγος (βέβαια, στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου μας πέφτει και μας παραπέφτει, αφού με τόσα λεφτά του ηθίλιου του κοσμάκη που έφαγαν στις ένδοξες μέρες Σημίτη-Παπαντωνίου μάλλον, περί …κοινωνικοποιημένης επιχειρήσεως πρόκειται, αλλά ας μην φεύγω του θέματος).

Η πλειονότητα των τουριστικών πακέτων από ΗΠΑ προς διάφορους τουριστικούς προορισμούς κλείνεται κατά κανόνα τέλη Φθινοπώρου για την επόμενη χρονιά. Γίνονται βέβαια κρατήσεις και αρχές της Ανοίξεως, αλλά όποιος χάση το τραίνο τον Νοέμβριο δύσκολα καλύπτει τη χαμένη απόσταση. Υπ’αυτή την έννοια, καλοπροαίρετος ων, θεωρώ ότι η κ. Κεφαλογιάννη μας ήρθε στη Νέα Υόρκη καλοκαιριάτικα όχι για να προωθήση την εν εξελίξει τουριστική σεζόν, κάτι το οποίο δεν θα είχε νόημα όπως ξεκαθαρίσαμε, αλλά της …επόμενης χρονιάς! Για αυτό είπα στην αρχή ότι είναι μπροστά από την εποχή της. Χώρια που δύο από τις κυριότερες επαφές που είχε, η μία με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και η άλλη με ομογενείς παράγοντες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτες για την κατακόρυφη άνοδο των Αμερικανών περιηγητών στην Ελλάδα το 2014, χρονιά για την οποία η ομορφότερη χώρα του κόσμου – με την ομορφότερη υπουργό τουρισμού, να προσθέσω, διότι το πασιφανές και αυτονόητο μεταξύ των Ελλήνων πρέπει να λέγεται, δυστυχώς – θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό στην αμερικανική τουριστική αγορά λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθή στη Βραζιλία! Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν σκέφτηκε να φέρη μαζί της τον Φερνάντο Σάντος ο οποίος μιλάει πορτογαλέζικα και θα μπορούσε να αποτελέση την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση της τουριστικής αφαίμαξης που σίγουρα θα προκαλέση η χώρα της σάμπας στη χώρα …του τσάμπα! Είναι μία ιδέα την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εκμεταλλευτή δεόντως ο «σεκρετέρι τζένεραλ» του ΕΟΤ, κ. Πάνος Λειβαδάς, προκειμένου να κάνη μερικά ταξιδάκια σε ΗΠΑ και αλλαχού για να μιλήση για τις τεράστεις προοπτικές και δυνατότητες της Ελλάδος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες …του 2004! (Το είχε κάνει με τέτοια «επιτυχία» ως Γραμματεύς Ενημερώσεως που …οι παραστάσεις δεν μένει παρά να επαναληφθούν.) Θα είναι εκτός θέματος, αλλά δεν πειράζει, το ταξίδι είναι το ζητούμενο κι’όχι η Ιθάκη, όπως έχουν πει διανοούμενοι από τον Καβάφη μέχρι τους «Τζίπσυ Κινγκς».

Πάντα λοιπόν μπροστά από τη χρονική στιγμή η κ. Κεφαλογιάννη και απαντών εις ερωτήσεις ομογενών περί απευθείας αεροπορικής συνδέσεως μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθηνών, είπε ότι θα ασκήση όλη την επιρροή της στον πρόεδρο της «ΔΕΛΤΑ» ώστε να κρατήση την χωρίς στάση πτήση για όλο τον χρόνο. Εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κ. Υπουργός ότι πρόκειται για τον επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες (σίγουρα όχι και καλύτερες) αεροπορικές εταιρείες κι’όχι την ομώνυμη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων εν Ελλάδι… Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα εγκρίνουν τελικά το ήδη απορριφθέν σχέδιο συγχωνεύσεως (πολύ επικίνδυνη λέξη αυτή διότι ξέρουμε τί προκύπτει μετά …τη χώνευση) της «Ετζίαν» με το θλιβερό απομεινάρι της Ολυμπιακής, ώστε να αρχίσει ο καινούργιος φορέας απευθείας γραμμή. Αυτό πάλι αν γίνη, μάλλον πάει για το 2015, είπαμε όμως η κ. Υπουργός δεν ήρθε στη Νέα Υόρκη για το παρόν, αλλά για το μέλλον και έτσι πρέπει, αφού το παρόν είναι μίζερο και καχεκτικό σαν τη στελέχωση των πλέον σημαντικών ελληνικών υπουργείων.

Στο σημείο αυτό και κλείνοντας δεν αντέχω τον πειρασμό να ρωτήσω τί έγινε με την περίφημη απευθείας πτήση από Αθήνα της «Κατάρ Εαρ» που είχε προγραμματιστεί να αρχίση για φέτος και είχε ανακοινωθεί με εξαιρετικά …πανηγυρικό τρόπο, καθώς η Ελλάς είναι για τα πανηγύρια ούτως ή άλλως και από πλευράς ατμόσφαιρας κάτι τέτοιο θα ταίριαζε με τις παραδόσεις του Κατάρ! Υποτίθεται ότι η πτήσις με υπερσύγχρονα και υπερμεγέθη αεροσκάφη – διότι οι λεφτάδες Αραπάδες (από το Αραψ του Αραβος) δεν μπαίνουν σε …σωλήνες – θα έφευγε από την …Μπόχα, πρωτεύουσα του Εμιράτου, θα ερχόταν Αθήνα, πρωτεύουσα του …Κακομοιράτου, και εν συνεχεία Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προκύψει ως τώρα, τα αεροσκάφη έρχονται εδώ από την Ντόχα, παρακάμπτοντας την Αθήνα. Εν τω μεταξύ, δεν έγινε και κάποια ανακοίνωση που να εξηγή τους λόγους που δεν τράβηξε το «σχέδιο».

Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι τέτοιο «σχέδιο» ουδέποτε υπήρξε και πως η όλη φανφαρώδης ανακοίνωση ήταν μια απόπειρα να κοπούν τα φτερά άλλης εταιρείας που σχεδιάζει απευθείας πτήσεις από πόλεις των ΗΠΑ και Καναδά με Αθήνα. Σταματώ εδώ, επί του παρόντος, καθώς στην υπόθεση υπάρχει …Μπόχα και η ατμόσφαιρα αρχίζει να γίνεται αποπνικτική!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού ΝΕΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Πολύ ασχολούνται μ’αυτή την κυρία Ρεπούς(τ)η! Η γυναίκα είναι γάτα, ξέρει πώς να κουρδίση τα ανακλαστικά του πτωχού, πλην ανεγκέφαλου, κοσμάκη για να προωθή την περσόνα (προσωπείο) της όπως προστάζουν οι επιταγές του «ίματζ μέικινγκ». Στην παγίδα πέφτουν και πιο «ξύπνιοι» που βάλλουν εναντίον της με «ιερό» μένος παίζοντας το παιχνίδι της. Οπως και με τη Χρυσή Αυγή, όλοι οι δημαγωγοί είναι προβλέψιμοι και η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να τους αγνοής (μέχρι να κάνουν κάτι παράνομο, βέβαια). Η Ελλάς όμως δεν μαθαίνει κι’αφού ξαποστάσει λίγο καιρό, ξανά προς τη …λόξα τραβά. Σίγουρα στο πακέτο των «υπερευαίσθητων» υπάρχουν και οι «απέναντι» δημαγωγοί που ανάγουν τον «αγώνα» εναντίον της κ. Ρεπούση ή των Χρυσαυγιτών σε «εθνική» ή «προοδευτική» υπόθεση για να καρπωθούν όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ούτε αυτό θα πρέπη να μας εκπλήσση όμως, διότι στο θέατρο σκιών ο Καραγκιόζης δεν είναι η μοναδική φιγούρα …

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine