Essay

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί … Θα περάσουν τα σύννεφα»!

By February 27, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΜΠΟΤΗ*

Η κα. Λίνα Νικολακοπούλου το τελευταίο που έχει ανάγκη να κάνη είναι να δίνη συνεντεύξεις για τον απλούστατο λόγο ότι τί είναι αυτό που δεν έχει πει μέσα από τα τραγούδια της για να το προσθέση στα πλαίσια μιας κουβέντας, όσο συναρπαστικής κι’αν αποδειχτή για τους συνομιλητές της; Και τί χρειάζεται να πη περισσότερο που δεν μπορεί να κοπή και να ραφτή στα μέτρα μιας ακόμη χιλιοτραγουδισμένης επιτυχίας από αυτές που πιάνουμε τον εαυτό μας να ψιθυρίζη (ευτυχώς, στην περίπτωσή μου γιατί κανείς δεν θα ήθελε να με ακούση να τραγουδάω φωναχτά) ασυνείδητα μεν, συνειδητά δε καθώς μας παγιδεύει σε στιγμές εμπνευσμένης αδυναμίας ο πραγματικός εαυτός μας; H ίδια άλλωστε δεν έχει γράψει ότι «τα λόγια είναι περιττά»;

Αυτά σκεφτόμουν χτες το απόγευμα καθώς πήγαινα οδικώς τε και …ωδικώς στο εδώ Γραφείο Τύπου της Ελλάδος όπου επρόκειτο να δώση συνέντευξη η κορυφαία Ελληνίδα αστική, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στιχουργός στα πλαίσια επίσκεψής της με αφορμή δύο συναυλίες που διοργανώνει προς τιμήν της η «Syn-Phonia Entertainment Inc.», η πρώτη αύριο Σάββατο, 28 του μηνός, στο πάντα φιλόξενο και νεοκλασσικώς απαστράπτον Χιώτικο Σπίτι της Αστόριας, 7:30 το βράδυ, και η δεύτερη την επόμενη μέρα, 1η Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο «Πρίνστον» της Νέας Ιερσέης. Να σημειωθή ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας στη Νέα Υόρκη, η κα. Νικολακοπούλου θα λάβη τιμητική διάκριση από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Κολούμπια».

Το καλλιτεχνικό «ρόστερ» των συναυλιών, με γενικό τίτλο «Θα περάσουν τα σύννεφα», απαρτίζουν κορυφαίοι ερμηνευτές κάποιοι εκ των οποίων έχουν διαπρέψει ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, ενώ το γενικό πρόσταγμα ως μουσικός διευθυντής έχει ο κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ Σπύρος Εξάρας, γνωστός και από τις εμφανίσεις του με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Θα τραγουδήσουν ο ομογενής, μέλος και του Τριφώνου στην Ελλάδα Νίκος Κουρουπάκης, η Γιάννα Κατσαγιώργη, επιλογή του Μάνου Χατζηδάκη στην «Πορνογραφία» μεταξύ άλλων, η Αφροδίτη Δανιήλ που είναι και η παραγωγός των συναυλιών, και ο Νικήτας Ταμπάκης. Η ορχήστρα είναι μπορεί να πη κανείς ένα μουσικό «ντρημ τημ» με τον Σπύρο Εξάρα στις κιθάρες, τον Γκάρυ Σράινερ, πιάνο, τον Πέτρο Κλαμπάνη, όρθιο μπάσο, τον Σπύρο Νίτη, κρουστά, και τον Λευτέρη Μπουρνιά σε κλαρίνο και πέντε-έξι ακόμα πνευστά.

Η αυριανή συναυλία προσφέρεται επίσης και ως ένα είδος «διαγωνίσματος» για όλους εμάς στην ελληνόφωνη και όχι μόνο ομογένεια που κοπτόμαστε, υποτίθεται, για το καλό ελληνικό τραγούδι και γενικά τις εκδηλώσεις ποιότητας, όπως κι’αν τις αντιλαμβανόμαστε. Η μαζική προσέλευσή μας θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι υπάρχουμε και εννοούμε αυτά που λέμε! Η έμπρακτη συμπαράστασή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελεί πέραν από επιβράβευση σε εκείνους που τις αναλαμβάνουν, παρακαταθήκη για το μέλλον, αφού η επιτυχία ενός εγχειρήματος συνήθως εξασφαλίζει τη συνέχειά του. Αύριο το βράδυ στο Χιώτικο Σπίτι θα μας υποδεχτή μια αγκαλιά αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών τα οποία θα ερμηνεύσουν κορυφαίοι καλλιτέχνες, παρουσία της κας. Λίνας Νικολακοπούλου. It can’t get much better than that! Μέχρι χτες βράδυ υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα εισιτήρια. Τηλεφωνήστε πάραυτα στο (646) 623-0270 για να εξασφαλίσετε θέση σε μια εκδήλωση για την οποία θα μιλάτε με καμάρι στους φίλους σας που δεν θα μπορέσουν να έρθουν!

Αναρωτιόμουνα λοιπόν στο πρελούδιο του σημερινού σημειώματος, τί άλλο θα μπορούσε να πη η κα. Νικολακοπούλου που δεν έχουν πει τα τραγούδια της. Κι’όμως, μια συνέντευξη μαζί της αποδεικνύεται πραγματική εμπειρία που ξεφεύγει από τα συμβατικά όρια μιας διαλογικής αντισφαίρισης. Ο ποιητής άλλωστε, δεν είναι ποτέ ο εαυτός του κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά ο φορέας μιας συλλογικότητας, η φωνή της εποχής του με τα πρίμα και τα μπάσα της. Ο στιχουργός είναι ο «παρ εξελάνς» λαϊκός (όχι λαϊκίστικος) ποιητής, αυτός που ενώνει τις διάφορες ψυχές σε ένα σώμα από λέξεις στο οποίο ο καθένας αναγνωρίζει κάτι από τον δικό του εαυτό. Περισσότερα όμως για τη συνέντευξη στο σημείωμα της Δευτέρας. Θα σας δω αύριο στη συναυλία. Ελπίζω να είστε εκεί γιατί θα πάρω απουσίες …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine