Essay

Σας γέλασε ο Ντάισεμπλουμ και το ομολογείτε;

By April 29, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Συγγνώμη, αλλά όταν οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης δηλώνουν ότι εξηπατήθησαν υπό του Γέροντος Ντάισεμπλουμ και αφελώς δεν ζήτησαν να έχουν γραπτώς τις υποσχέσεις του, θυμίζουν τον Βασιλέα Κωνσταντίνο που γύριζε και έλεγε ότι ο Καραμανλής του είχε υποσχεθεί πως θα τον έπαιρνε τηλέφωνο να κατέβη στην Αθήνα το ’74 αφού θα ομαλοποιείτο η έκρυθμος κατάστασις! (Ο Χουσεϊν της Ιορδανίας που ήτανε τσακάλι του έλεγε, πήγαινε στην Ελλάδα κι’ας σε βάλουνε φυλακή! Ο Κωνσταντίνος όμως άκουσε τον Καραμανλή και έζησε αυτός καλά, και εμείς καλύτερα;) Αυτά είναι παιδιαρίσματα και αντί ελαφρυντικού λειτουργούν μάλλον ως επιβαρυντικό της θέσης τους. Βασικός κανών της εφηρμοσμένης πολιτικής ανά τους αιώνας είναι να μην ομολογής ποτέ ότι πιάστηκες κορόιδο! Δείχνει αδυναμία κι’όχι ειλικρίνεια, θυμίζεις απατημένο σύζυγο, είναι το είδος της συμπάθειας που ουδέποτε επιδιώκεις να έχης, χάνεις το «κλάουτ» σου, γίνεσαι γραφικός!

Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, δεν είχαν διοικητική εμπειρία, μπήκαν κατευθείαν στα βαθιά και μάλιστα σε άπατα, αφού η κρίση που διανύει η χώρα είναι πρωτοφανής. Κι’αυτοί το ήξεραν όμως και θα περίμενε κανείς καλύτερη προετοιμασία! Αντί να βελτιώνονται, κάθε μέρα που περνάει γίνονται χειρότεροι, η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη! Αποτέλεσμα είναι να έχουν ανοίξει ένα σωρό μέτωπα εντός και εκτός της χώρας σε μια διεστραμένη εκδοχή του «δόγματος» όταν δεν μπορής να διορθώσης κάτι κάντο χειρότερο ούτως ώστε το νέο πρόβλημα να καταστήση το προηγούμενο άνευ σημασίας! Ετσι όμως δεν προκύπτει λύση αλλά διάλυση!

Από τη μία πάει να τα βρη ο Τσίπρας κατευθείαν με την Αγγέλω τη Μέρκελ, από την άλλη ανακινούν το Δίστομο και τις αποζημειώσεις την ώρα που ικετεύουν για παράταση των δανεικών μέχρι την «τελική» συμφωνία του Ιουνίου (και λένε πως τους γέλασε ο Νταισεμπλουμ ο οποίος ως Ολλανδός δικαιολογείται αφού το πιο πιθανό είναι να κάνη υπερβολική χρήση κανάβεως και να ξεχνάη!). Αφήστε τα εκατομμύρια των Γερμανών τουριστών που έτσι και δεν έρθουν φέτος θα στενάξη και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας! Εξαίρουν δεξιά κι’αριστερά τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και του Ομπάμα προσωπικά και μετά χαριεντίζονται προκλητικά με τη Ρωσσία και ετοιμάζονται να στείλουν τον Ξυρρό σπίτι του. Πάλι καλά που ο ίδιος δεν θέλει να φορέση το βραχιόλι και ενδέχεται να αποσοβηθή μια ακόμη σοβαρή κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το πρωί λέει ο Μάρδας ότι λείπουν 400 εκατομμύρια, σε μιάμισυ ώρα τα έχει βρει και δηλώνει ότι όλα βαίνουν καλώς! Σάλιο δεν υπάρχει και εγκρίνουν 500 εκατομμύρια για κάτι αεροπλάνα σακαράκες, λες και το ποσό είναι αρκετό για να εξαγοράση τη συνέχεια της αμερικανικής υποστήριξης. Αφήστε τις καταλήψεις, τους μετανάστες που λιάζονται, τα πανεπιστήμια που πάνε ολοταχώς πίσω. Πού να αρχίση κανείς και πού να τελειώση!  Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, θυμίζει επαρχιακό θίασο που δίνει παραστάσεις από χωριό σε χωριό, αναμορφώνοντας σκηνικά και πρόγραμμα αναλόγως της πλατείας και του φιλοθεάμονος κοινού!

Δεν μπορείς να τα βάλης με όλους ταυτόχρονα όπως δεν μπορείς να ευχαριστήσης και τους πάντες ταυτόχρονα. Για αυτό υπάρχουν προτεραιότητες. Ούτε είναι τακτική επιλογή να διαλύσης τη χώρα, αφήνοντας κουκουλοφόρους ανεξέλεγκτους, παράνομους μετανάστες να λιάζωνται, εγκληματίες στα σπίτια τους, πανεπιστήμια με την όπισθεν, προκειμένου να δείξης στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς ότι τηρείς το πρόγραμμά σου, άρα μπορείς να υποχωρήσης κατιτίς αναφορικά με το καταραμένο «μνημόνιο». Αυτή δεν είναι πολιτική, είναι πολιτικαντισμός, και συγγνώμη πάλι, αλλά από εσάς περιμέναμε καλύτερα ως προς αυτό αν μή τί άλλο!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Στη μίνι κυβερνητική αναδόμηση, έπρεπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να πάη στο Οικονομικών! Εάν οι δανειστές, εταίροι και εταίρες, είχαν πρόβλημα με τον Βαρουφάκη, όταν θα δουν απέναντί τους τη Ζωή να δήτε που όλοι θα επιλέξουν μετά χαράς τον …θάνατο!

2) Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να είδαν την περίπτωση Ξυρρού ως καλή ευκαιρία να ξεφορτωθούν την Ελλάδα η οποία όχι μόνο δεν σώζεται, αλλά και δεν αντέχεται με τίποτα!!!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine