Essay

Αλλοι κάνουν το σκατό τους παξιμάδι κι’άλλοι …κρέας!

By December 10, 2015 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Δεν ξέρω αν σας το έχω ξαναπεί, αλλά οι Γιαπωνέζοι φτιάξανε κρέας από σκατά! Ναί, όπως το ακούτε, πήρανε κανονικά σκατά και φτιάξανε μπριζόλες τις οποίες κάποιοι πρέπει να δοκιμάσανε (πιθανώς Κινέζοι λαθρομετανάστες τους οποίους πληρώνουν κατιτίς προκειμένου να κάνουν τα πειραματόζωα) γιατί στην ίδια επιστημονική ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι νοστιμότατες! Τώρα αν αντί για πρωτεϊνη περιέχουν …πρωκτεϊνη, δεν χάθηκε ο κόσμος, οι Κινέζοι θα τις φάνε και δεν πολυσκοτίζονται για τέτοιες λεπτομέρειες. Ενώ λοιπόν οι Γιαπωνέζοι φτιάχουν από τα σκατά τους κρέας, οι Ελληνες εξακολουθούν να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι και να το χρησιμοποιούν ως βούτημα στο τσάι! Δυστυχώς και στην επεξεργασία των σκατών που θα έπρεπε να είμεθα πρωτοπόροι, αφού ως μεσογειακός λαός ενεργούμεθα με υψηλή συχνότητα, κυρίως από τη χαρά μας, έχουμε μείνει πίσω. Εμείς που δώσαμε το φώς το της γνώσεως σε όλους τους αλλοφύλους και βαρβάρους θα καταντήσουμε να αγοράζουμε τα σκατά των άλλων μεταλλαγμένα σε κρέας! Θα μου πήτε, μήπως τόσα χρόνια δεν αγοράζουμε με κλειστά μάτια και ρουθούνια τα σκατά των άλλων μεταλλαγμένα σε τέχνη, μόδες, ρεύματα, ιδεολογίες, κομμουνισμούς, σοσιαλισμούς, φασισμούς, λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, θα μας πειράξη αν αγοράσουμε λίγα ακόμη για το μπάρμπεκιου; Γερμανικά να μην είναι, γιατί αυτοί είναι δύσπεπτοι και γεμάτοι χολή σαν τον Σόιμπλε, οπότε έτσι και φας μπριζόλα από το σκατό τους θα πάθης δηλητηρίαση!

Ενα άλλο θετικό με τις σκατομπριζόλες είναι ότι μπορούν να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας! Οι πιστοί θα μπορούν πλέον να ευχαριστιούνται τα παϊδάκια τους Μεγαλοβδόμαδα, όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί, χωρίς τύψεις επειδή αμαρτάνουν σκλάβοι της κοιλιοδουλείας τους όντες! Λίγο είναι αυτό; Τα σκατά είναι νηστίσιμα από τη φύση τους επειδή κανένας δεν τα τρώει, εκτός βέβαια εξαιρέσεων, κοπρολάγνων ή λιμασμένων της πείνας. Σε μαζικό επίπεδο οι μόνοι άνθρωποι που τρώνε σκατά τακτικά είναι από κάποιες αφρικανικές φυλές κι’αυτοί μόνο μερικών ζώων όχι όλα τα σκατά (όπως εμείς). Την επομένη φορά λοιπόν που θα πάτε σε αφρικανικό εστιατόριο για να δοκιμάσετε νέες γεύσεις μην σας παραξενοφανή αν φάγατε βοϊδοφούσκι (η καλύτερη κοπριά) οι δε γευστικότατες μαυρολιές μάλλον περιττώματα γίδας θα ήτανε!

Στα ευεργετικά του σκατοκρέατος περιλαμβάνεται και η δυνατότητα κατανάλωσής του από φυτοφάγους πάσης λογής! Και μή μου πή κανείς ότι οι απομιμήσεις κρέατος που τρώνε σ’αυτά τα «βετζετάριαν» εστιατόρια είναι καλύτερες από …σκατά! Δεν ξέρω αν έχετε πάει, αλλά αδυνατώ να αντιληφθώ πώς μπορούν άνθρωποι, έστω και περιορισμένης διανοητικής στάθμης όπως οι φανατικοί και οι ιδεολόγοι της μόδας, να τρώνε …σχίζες, κούτσουρα και καουτσούκ χρυσοπληρώνοντάς τα κιόλας! Είναι απίστευτο τί έχει εφεύρει το «βετζετάριαν ίντουστρυ» για να κοροϊδεύη τα κορόιδα που το παίζουν και ψαγμένοι, τρομάρα τους! Αμα θέλης «βετζετάριαν», μωρή, κάτσε φτιάξε ένα ταψί γεμιστά, πού’λεγε και η Φωτίου! Κι’άσε τα σόι πού’σαι κι’από σόι, παλιοζώον! Κάνε ένα τουρλού με λίγη φέτα να το φχαριστηθή ή ψυχή σου, βράσε και λίγα φασόλια να εξαεριστή το σύστημά σου ή φτιάξε μια σαλάτα με αγγούρια δροσάτα να ξανανοιώσης!

Τέτοια χαϊβάνια που είμαστε όχι σκατά θα μας ταϊσουν οι Γιαπωνέζοι, αλλά κι’αρβύλες βρασμένες θα τρώμε όπως ο Τσάρλυ Τσάπλιν σε κάποια του ταινία. Ευφυέστατος κωμικός, διότι ήξερε να κάνη πράγματα που λέει κι’η Βάνα Μπάρμπα, αλλά χωρίς να μιλάη, ούτε που άνοιγε το στόμα του! Τί ωραία να είχαμε τέτοιους πολιτικούς κι’ας τρώγαμε και κρέας από γιαπωνέζικα σκατά που όπως του γλάρου θα βρωμάνε ψαρίλας, παραγεμισμένα με φώσφορο ως είναι! Κι’όταν θα λέγαμε ότι το φαϊ “tastes like shit» θα το εννοούσαμε όχι σαν τώρα που χρησιμοποιούμε τη φράση μεταφορικώς χωρίς οι περισσότεροι να έχουμε ιδέα τί γεύση έχουν τα σκατά! Επίσης, η ρήση «σκατά να φας» θα χάση το αρνητικό της πρόσημο και θα γίνη ένας πολιτικώς ορθός τρόπος να εκφράσωμε την ευχή να καλοφάη κάποιος! Από τη στιγμή που τα σκατά έγιναν κρέας, οι πιθανότητες είναι άπειρες όπως άπειρες είναι και οι πρωτάρες κάθε είδους, αλλά αυτό παραπέμπει σε άλλο θέμα το οποίο επιφυλάσσομαι να αναλύσωμε στο μέλλον, όταν δεν θά’χουμε τίποτε καλύτερο να κάνουμε.

Η εν λόγω τεχνολογία αναμένεται να φέρη τα πάνω κάτω στις διατροφικές μας συνήθειες και δυνατότητες και για τον λόγο ότι όλοι θα γίνουμε ουσιαστικά αυτάρκεις αφού θα μπορούμε να τρεφόμαστε από τα ίδια τα σκατά μας. Θα χέζης και θα τρως, από την παραγωγή στην κατανάλωση, μόνος μεσάζων το έντερό μας! Κι’ούτε θα σταματήση στο κρέας η πρόοδος, σίγουρα από τα σκατά μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα (το κάνουμε ούτως ή άλλως για αυτό και ο πολιτισμός μας μοιάζει με τη φάτσα του εμίρη του Κατάρ), φρούτα, λαχανικά, γιατί όχι και ψάρια; Ετσι θα περάση και στα αζήτητα η παροιμία «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, 10 φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο». Πλέον θα είναι μονίμως γεμάτο, αρκεί να μπορή ο κυνηγός ή ο ψαράς να χέση! Κι’αν δεν μπορή αυτός, για οποιονδήποτε λόγο, ας είναι καλά ο γείτονας (γενικώς ομιλούντες, όχι του ΠΑΣΟΚ)! Γενικά από σκατά ή Ελλάς, τίποτε άλλο! Φτάνουν και περισσεύουν για εξαγωγή στις γειτονικές χώρες και ολόκληρη την Ευρώπη! Το έσχατον (εξ ού και σκατά) της διατροφικής επεξεργασίας ίσως να αποτελέση την αφετηρία της εθνικής ημών αναγεννήσεως!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine