Essay

Τηλεμαχία-φάρσα των «Ρεπουμπλικανών» …

By January 29, 2016 February 16th, 2018 2 Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Στη χτεσινοβραδυνή, δίωρης διάρκειας τηλεμαχία των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν οι …διαφημίσεις! Ευτυχώς που υπήρχαν κι’αυτές ειδάλλως δύσκολα θα μπορούσε να αντέξη κανείς την κακής ποιότητας παράσταση από ηθοποιούς σαπουνόπερας που αγωνίζονται να πείσουν ότι μπορούν να παίξουν αρχαίο δράμα ή Σαίξπηρ. Ελειπε και ο Τραμπ που ως φυσικός «περφόρμερ» προσφέρει θέαμα, σίγουρος πλέον για την υπεροχή του με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Πέραν από τη φαιδρή πλευρά του θέματος όμως, είναι λυπηρό το κόμμα που εισήγαγε στις ΗΠΑ τις μεταρυθμίσεις εκείνες οι οποίες έφεραν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορεία και που την κράτησε ενωμένη με τον εφιαλτικό εμφύλιο, να εκπροσωπείται από σπιθαμιαίους πολιτικούς οι οποίοι συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε …βλακεία προκειμένου να πείσουν το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που ούτως ή άλλως ανήκει στον Ντόναλτ Τραμπ. Με εξαίρεση τον Κάσικ και λιγότερο τον Μπους, οι υπόλοιποι ήταν θλιβεροί Καρατζαφέρηδες σε ρόλο …Μιχαλολιάκου! Παιδιάστικη επιχειρηματολογία, νταήδικος θεατρινισμός, απειλές στον αέρα και εκ του ασφαλούς εναντίον του ΙΣΙΣ που σίγουρα θα γελάη με τα χάλια τους, άσφαιρα πυρά κατά του Ομπάμα – αντί σοβαρής κριτικής στα όχι λίγα λάθη του – καμμία ολοκληρωμένη πρόταση, παντελής έλλειψις οράματος και λίγο ξεκατίνισμα ως την τούρτα στο κερασάκι. Το «ντιμπέιτ» θύμιζε Ελλάδα!

Η πλήρης καταστροφή συνετελέσθη επί προεδρίας Μπους του υιού, όταν το κόμμα κατελήφθη από τα στοιχεία εκείνα που το μετέτρεψαν σταδιακά σε πανηγύρι. Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλή έκπληξη που τη δουλειά πλέον την παίρνει κατευθείαν ο …γύφτος (Ντόναλντ Τραμπ) ο οποίος κάνει αυτό που ξέρει κι’αυτό που ζητάει το κοινό. Τα περί παραδόσεως και τα τοιαύτα είναι πλέον δευτερεύοντα. Το Ρεπουμπλικανικό, το σοβαρό, κάποτε, κόμμα, εκπροσωπεί πλέον τον κατώτερης μορφής λαϊκισμό. «Η εκδίκηση της γυφτιάς» σε όλο της το παρδαλό μεγαλείο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνη η πρώτη ψηφοφορία στην Αϊόβα για το χρίσμα και των δύο κομμάτων. Είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις, ενώ έχει προστεθεί και ο άγνωστος Χ που ακούει στο όνομα Μάικ Μπλούμπεργκ ο οποίος ενδέχεται να κατέλθη στην κούρσα ως ανεξάρτητος. Ισως να είναι η καλύτερη λύση, η διορθωτική κίνηση, αφού θα σώση τα προσχήματα αν μην τί άλλο, ενός πολιτικού συστήματος που πνέει τα λοίσθια.

Υποτίθεται ότι το κολλέγιο των εκλεκτόρων σχεδιάστηκε για να προστατέψη το σύστημα από ριζοσπαστικές ή φαιδρές περιπτώσεις που θα απειλούσαν να το τινάξουν στον αέρα. Θεωρητικά, υπάρχει η δυνατότητα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κατεβάση κάποιον άλλον υποψήφιο στο συνέδριο και να πείση την πλειοψηφία των εκλεκτόρων να του δώση το χρίσμα. Είναι τέτοια όμως η ριζοσπαστικοποίηση της βάσης, του σκληρού, λαϊκιστικού πυρήνα που σχηματοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση δισεκατομμυριούχων οι οποίοι νόμισαν ότι μπορούν να τιθασσεύσουν το θεριό, που αποκλείεται να ανεχτούν κάτι τέτοιο. Το θεριό θα κατασπαράξη αυτούς που το τάισαν κι’από απλό ζώο το έκαναν Κινγκ Κονγκ. Ισως ο Ντόναλντ Τραμπ να παίξη τον ρόλο της γυναίκας που ερωτεύεται ο γιγαντιαίος γορίλας και να τον οδηγήση στην παγίδα με το δίχτυ. Μια πιθανή ήττα του Τραμπ είτε από τη Χίλαρυ ή από τον Σάντερς θα οδηγούσε το λαϊκιστικό κομμάτι των ψηφοφόρων αυτών που έχει υφαρπάξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε περαιτέρω περιθωριοποίηση, ίσως και σε έναν νέο κομματικό σχηματισμό που σταδιακά θα μαραζώση αφού δεν θα έχη επαρκή χρηματοδότηση και «χαρισματικούς» ηγέτες. Υπ’αυτή την έννοια, οι σοβαροί Ρεπουμπλικανοί, αναμένεται να ψηφίσουν Δημοκρατικά αυτή τη φορά ή να καθίσουν σπίτι τους προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία της κάθαρσης στο ίδιο τους το κόμμα.

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

2 Comments

  • Prof Asher J Matathiad says:

    My friend has returned to his usual artful, and accurate form of well-reasoned analysis. As an elder statesman, having lived through the years when my Republican Party was led by the likes of Rockefeller-Javits-Lefkowitz-Goode, for decades I have witnessed its misdirection towards its present irrelevance as a serious alternative to the Democrats. The bunch of Republicans in the primaries are acting in a vanity reality show, who’s going to be more odious than the other and all of them becoming discredited and untrustworthy in the process. He says that the GOP debate reminds him of Greece, the one that did not take place with the four vying for New Democracy leadership, and, previously, the contest that was not repeated after a brief unsatisfactory single episode among all party leaders — too many to make an impact! The hope for a Mike Bloomberg entry is comforting, as is the expectation that any of the duo actual Democrats in the field — Bernie and Hillary, in order of my preference — will be head and shoulders above the eventual Republican nominee! As Greek-Americans, immigrants, ethnic and religious minorities, women, homosexuals, and transgender members, there must not ever be the possibility of a vote for Bush, Carson, Christie, Cruz, Fiorina, Hickabee, Paul, Rubio, and most disgusting, Trump!

  • Zack the humble says:

    Δημητρι,ο τροπος που εκφραζεσαι παντοτε με ευχαριστη, γιατι παντοτε μεσα σε δυσαρεστα γεγονοτα εχεις την διαυγεια να πλεκεις και το κακαλληλο (humor)!!
    Προσωπικα θα εκφρασω τις πολιτικη μου θεωρεια και ζητω συγγνωμη απο την παροικια εαν πικρενω
    ορισμενους.
    1) Το κομμα που ειναι ο τραγελαφος εφετος στις εκλογες, και ιδιαιτερα στις τηλεμαχιες ειναι, το ………..
    ντρεπομαι να το πω ισως!!!! γιατι οι ορισμενοι αξεστοι “κεφαλαιοκρατες” δεχτηκαν τον πιο αναιδη, να παρει θεση μεσα στο κομμα, και επειδη ειναι πλουσιος, εχει γεμιση τα μυαλα του με τους πιο παιδαριωδης και αγενης χαρακτηρισμους,(και μας τα εκσφενδονιζει) οπου και ενας Αγιος δεν θα μπορουσε να συγκρατηθη,
    αισχος λοιπον!!!
    2) Για το αλλο το κομμα, ξεχωριζω ενα νεο 74 χρονων με μια ακαθεκτη ενεργια οπου τουλαχιστον μασα στα 50 χρονια της ζωης του παραμενη ο ιδιος στην αξιοπιστια του και πολυ περισσοτερος στην ακεραιοτητα του “χαρακτηρα του”!!!
    συγγνωμη σταματω εδω πρεπει να παω για μεροκαματο
    regards

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine