Essay

Χορηγίες στα κόμματα όπως και στις ομάδες …

By February 8, 2016 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Στην προικισμένη από τη φύση, αλλά κι’από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, Ελλάδα η πιο αδικημένη επιστήμη είναι αυτή της κτηνιατρικής! Ενώ η χώρα έχει κλατάρει στα κτήνη, από τους ενοίκους της διπλανής πόρτας μέχρι τις κορυφαίες κοινωνικές βαθμίδες, η δε κτηνοβασία προς επαγγελματική ανέλιξη εξακολουθεί να ανθίζη, οι κτηνίατροι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενώ αμφίβολο είναι αν υπάρχη και ένα κτηνιατρείο της προκοπής που να προσφέρη φροντίδα νοσοκομειακού επιπέδου. Απορώ πώς δεν μας βάλανε ακόμη χέρι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες της οποίας είναι γνωστές για τη ζωοφιλία τους όχι ομως και για τη φιλοζωϊα τους. Να ένας τομέας που εύκολα και γρήγορα θα μπορούσε να ανθίση όπως τις αμυγδαλιές και η Ελλάς να λάβη επιδοτήσεις για να ενισχυθή εμμέσως και ο κλάδος της πωλήσεως αυτοκινήτων που έχει πληγεί περισσότερο από όλους λόγω της οικονομικής κρίσεως και δυσπραγίας. Κάθε κτηνίατρος και «Καγιέν» να γίνη το νέο σύνθημε όπως κάθε δάσκαλος και BMW τη δεκαετία του ’80! Η κτηνιατρική μπορεί να γίνη ο καταλύτης της ανάπτυξης να μου το θυμηθήτε, αλλά από …κτήνη μπορεί κανείς να περιμένη προκοπή; Προκόπη κι’αυτόν από τα αζήτητα είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων τους …

Είναι επίσης καιρός τα ελλαδικά κόμματα να αποκτήσουν και επισήμως χορηγούς όπως ήδη κάνουν οι ομάδες ποδοσφαίρου και καλαθοσφαιρίσεως οι οποίες ως συνήθως προηγούνται της πολιτικής. Και το κόμμα που θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βρεθή στην πρωτοπορεία μια τέτοιας κίνησης είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία υπό την αρχηγία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ρηξικέλευθες ιδέες θα μπορούσε να ονομάζεται πλέον …Ζήμενς Νέα Δημοκρατία! Πώς λέμε Σκόντα Ξάνθης; Βέβαια σ’αυτή την περίπτωση το Σκόντα ενδιαφέρει, ποιός τη γαμεί την Ξάνθη, αλλά μήπως η Νέα Δημοκρατία είναι καλύτερο «μπραντ νέιμ» από την Ξάνθη; Ετσι θα κλείσουν και τα στόματα όσων κακεντρεχών ισχυρίζονται ότι τα ελλαδικά κόμματα τα παίρνουν στο παρασκήνιο. Τώρα όλα θα είναι στο προσκήνιο, πλήρης διαφάνεια, «γκλάσνοστ» α λά Βαλκάνια!

Το ΠΑΣΟΚ πάλι θα μπορούσε να πάρη το όνομα της γερμανικής εταιρείας με το υποβρύχιο που είχε κλίση προς τα δεξιά ή αριστερά, δεν έχει σημασία. Μου διαφεύγει το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά θα το θυμάται ο κ. Βενιζέλος που ως υπουργός Αμύνης παρέλαβε τελικά το μπαταρισμένο σκάφος. Δεν έχει γίνει γνωστό το παρασκήνιο, αλλά ο εξ απορρήτων μου στο Εθνικής Αμύνης μου εξεμυστηρεύθη ότι την ημέρα που ήταν να περάση το υποβρύχιο «ινσπέκσιον» ο κ. Βενιζέλος στάθηκε από την άλλη πλευρά και έτσι ισορρόπησε! Το ειδικό …βάρος όχι της πηγής, αλλά του κ. Υπουργού με κάνει να πιστεύω το αληθές της πληροφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται κάποιον χορηγό αφού είναι στην κυβέρνηση με «σπόνσορα» εκ των πραγμάτων το ίδιο το κράτος. Καλού κακού πάντως, κάνει και τις «φιλικές» εξυπηρετήσεις για να έχη ένα «κομπόδεμα» και να μπορή να βρη χορηγούς τις δύσκολες μέρες που έρχονται, όταν θα είναι πάλι στον πλέον προσφιλή του χώρο, αυτόν της αντιπολιτεύσεως, όπου θα μπορή να κατηγορή όλους τους άλλους για ανικανότητα χωρίς να προτείνη τίποτα το ρεαλιστικό.

Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από φανερές χορηγίες διότι αφενός έχει τις πολλές κρυφές κι’αφετέρου η λειτουργία του βασίζεται εν πολλοίς στο «σλέιβ λέιμπωρ», δηλαδή κακοπληρωμένους ή απλήρωτους εθελοντές. Ετσι δουλεύουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της πρώτης επίσημης μορφής ολοκληρωτισμού που εφαρμόστηκε ποτέ.

Για τα λοιπά κόμματα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά διότι δεν πρωταγωνιστούν, απλά είναι εκεί για να παριστάνουν τις γλάστρες του γενικότερου διακόσμου. Και η Χρυσή Αυγή στην ίδια κατηγορία εντάσσεται μόνο που αντί για λουλούδι στη γλάστρα της είναι φυτεμένος ένας κάκτος κατευθείαν από την …Αγρια Δύση!

Φανερές χορηγίες θα μπορούσαν επίσης να λαμβάνουν και οι βουλευτές μεμονωμένα, εκτός της γενικότερης που θα έχη το κόμα. Ετσι, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φέρη στην ενδυμασία της το λογότυπο της «Κατάρ Αίαρ» – σαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – η οποία όπως η κα. Υπουργός είχε ανακοινώσει θα άρχιζε απευθείας πτήσεις από Αθήνα σε Νέα Υόρκη χωρίς να παρεμβάλεται η …Μπόχα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε κι’ούτε προέκυψε θέμα που η υπουργός το είχε ανακοινώσει επισήμως μετά τυμπανοκρουσιών, αφού επρόκειτο για εταιρεία των εμιράτων και οι αραπάδες (από το Αραψ, του Αραβος) αρέσκονται στο παρατεταμένο «περκάσιον». Στην Ελλάδα μπορείς να λες και να ανακοινώνης ό,τι θέλεις χωρίς συνέπειες, διότι αυτό που ανέκαθεν μετράει είναι η πρόθεση που στις μέρες μας έχει γίνει πρόσημο …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα …γλύφει!

2) Κάποιοι που πριν πεινάσουν μαγειρεύουν σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ας φροντίσουν πρώτα τα “δικαιώματά” τους να έχουν κάτι το πνευματικό …

3) Πολύ “συζήτηση” γίνεται για τις τηλεοπτικές άδειες. Για τις τηλεοπτικές …γεμάτες όμως, ούτε λέξη!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine