Essay

Καρνάβαλος αντί παρελάσεως …

By March 9, 2016 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Φρονώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε την ερχομένη Κυριακή στο φημισμένο Καρναβάλι της Πάτρας – κακή απομίμηση του βραζιλιάνικου καρναβαλιού, ενός αρχαιοελληνικού, κατά τα άλλα, εθίμου που έχουν οικειοποιηθεί οι αιρετικοί! Και εμείς φωνάζουμε για τη Μακεδονία τη στιγμή που πολύ πριν μας έχουν πάρει, εκτός από τα σώβρακα, την πεμπτουσία του σύγχρονού είναι μας! – αντί των συνηθισμένων ομάδων που συμμετέχουν να παρελάση σύσσωμος η κυβέρνησις με τις λοιπές πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές, το όλο θέαμα δε να λάβη χώρα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας! Μαζί και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής για να σφυρηλατηθή το ενιαίο μέτωπο ενώπιον των εθνικών προκλήσεων.

Και επειδή η 25η Μαρτίου είναι κοντά, να μη γίνη η καθιερωμένη παρέλασις στην Αθήνα, αλλά να ενσωματωθή στον …Καρνάβαλο γλυτώνοντας στους φορολογουμένους αρκετά εκατομμύρια. Ετσι θα προωθηθή εμπράκτως και η αποκέντρωσις αφού ο εθνικός παλμός θα χτυπήση έξω από το κλεινόν άστυ, στην Πελοπόνησο όπου εδράζεται δικαιωματικώς από της απελευθερώσεως και εντεύθεν. Επικεφαλής, έφιππος με περικεφαλαία και πλήρη εξάρτηση ευζώνου να είναι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Πάνος Καμμένος, εφόσον βέβαια βρεθή άλογο που μπορεί να τον σηκώση. Βασιλιάς του Καρναβαλιού θα μπορούσε να είναι ο  κ. Κατρούγκαλος συνεπικουρούμενος από την κυρία με τα γεμιστά, το όνομα της οποίας μου διαφεύγει, που θα είναι όπως η «Μις Ιντεπέντενς» κατά τα δικά μας ειωθότα εδώ στις Αμερικές. Σημαιοφόρος φυσικά ο κ. Φλαμπουράρης, λόγω επιθέτου και όχι μόνο, αφού είναι ο πρωθυπουργικός Μέντωρ. Τις σοκολάτες να τις μοιράζη πίσω από τα άρματα ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει και το πλεονέκτημα να μην χρειάζεται ειδικό κοστούμι για τον Καρνάβαλο. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, να φορέση την τήβενο του πανεπιστημίου της Σμύρνης που τον ανεκήρυξε επίτιμο διδάκτορα για να στείλη και ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στην άλλη άκρη του Αιγαίου, γεωγραφικώς ομιλούντες βέβαια, διότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα …

Θα είναι ένας ένας πραγματικά διαφορετικός, καθόλα ελληνοπρεπής Καρνάβαλος και μια καθόλα διαφορετική παρέλαση, ρεαλιστικά λαϊκή και εκφραστική της πραγματικής μας ταυτότητος, όχι όπως το φιάσκο με τους παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους στρατιωτικής μπάντας που είδαμε πέρυσι κι’ανατριχιάσαμε με το νεοχουντικό ρετρό. Τότε η κυβέρνησις δικαιολογούταν τρόπο τινά, επειδή πρώτη φορά στα πράγματα, δεν ήξερε, δεν ήταν έτοιμη, έπρεπε να αυτοσχεδιάση. Τώρα όμως έχει όλη την εμπειρία που χρειάζεται ως δεύτερη πρώτη φορά Αριστερά, για να διοργανώση την παρέλαση που πραγματικά μπορεί και που πραγματικά αξίζει ο τόπος, έναν σωστό Καρνάβαλο δηλαδή ο οποίος θα καταδείξη εντός, εκτός και επί τα αυτά την αειθαλή δυνατότητα του Ελληνος να εκπλήσση, τον εαυτό του, και να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορεία ακόμη και ως μασκαράς – τί λέω, κυρίως έτσι!

Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση στους Βραζιλιάνους που πήραν το έθιμό μας και το έκαναν σαν τα μούτρα τους πριν το σερβίρουν διεθνώς ως δικό τους χωρίς να μας δίνουν ούτε καν φραστική αναγνώριση! Προτείνω στην Ολυμπιάδα του Ρίο η Ελλάς να αρνηθή την παροχή Ολυμπιακής Φλόγας! Κι’αν τη θέλουν τόσο πολύ να πληρώσουν! Το τζάμπα να σταματήση! Ομοίως και η ΔΟΕ να πληρώνη για να χρησιμοποιή τον όρο Ολυμπιακοί Αγώνες και τα παράγωγά του. Ετσι που τα δίνουμε όλα δωρεάν τί θα μας μείνη, πώς θα ζήσουμε και εμείς αφού τα δανεικά κοπήκανε και πάνε να μας πάρουν και τα ρέστα; Αμ η «Nike» με τα παπούτσια και τόσα άλλα; Μήπως έχει πληρώσει φράγκο; Κι’ύστερα θέλουμε να σεβαστούν οι ξένοι το όνομα της …φέτας!

Ενας σωστός, εθνικός Καρνάβαλος την ερχόμενη Κυριακή πέραν από μήνυμα για να μας σέβονται οι φίλοι και να μας φοβούνται οι εχθροί (Ερντογάν ακούς;) θα αποτελέση την αφετηρία της εθνικής μας ανακάμψεως. Διεκδικώντας όλα όσα μας χρωστάνε διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να απαιτούμε δανεικά εσαεί χωρίς την υποχρέωση να τα πληρώσουμε. Εμείς δίνουμε στον κόσμο πολιτισμό για όλες τις χρήσεις, δια πάσαν νόσον και μαλακίαν, το λιγότερο που μπορεί να κάνη η ανθρωπότης είναι να μας πληρώνη, έστω και χονδρικώς, δεν θα κολλήσουμε στην τιμή. Είμεθα επαγγελματίες όχι ερασιτέχνες – όπως το ποδόσφαιρό μας – καιρός να διεκδικήσουμε τη θέση που μας ανήκει ως μασκαράδες και μάλιστα πρώτοι διδάξαντες, όπως και σε τόσα άλλα!

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Ενα πράγμα αδυνατώ να καταλάβω: πώς και δεν έγινε ακόμη καμμιά συναυλία για τους πρόσφυγες/λαθρομετανάστες; Τι κάνει ο Νταλάρας και τόσοι άλλοι;

 

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine