Essay

Τακτικός ελιγμός Μητσοτάκη: πήγε στη Βαλτιμόρη αντί να έρθη στη Νέα Υόρκη!

By April 9, 2016 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Εις μάτην πήγα στο Αεροδρόμιο Κένεντυ χτες να υποδεχτώ μετά βαϊων και (απο)κλάδων τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη! Περίμενα να βγη μέχρι και ο τελευταίος επιβάτης πριν συνειδητοποιήσω επωδύνως για την ήδη κλονισμένη ψυχική μου υγεία, ότι ο εγγονός του Ψηλορείτη (ο πατέρας του είναι ο γιος του Ψηλορείτη, άρα ο γιος του Κυριάκου είναι ο δισέγγονος του Ψηλορείτη και πάει λέγοντας) δεν θα ερχόταν! Φήμες ότι δεν πήρε την πτήση προς Νέα Υόρκη επειδή ήξερε ότι θα τον περίμενα ή ότι ανάγκασε τον πιλότο να μην προσγειωθή στην πόλη μας για τον ίδιο λόγο δεν έχουν επαληθευτεί οπότε δεν μπορώ και εγώ να τις …κοινοποιήσω. Αλλες πάλι πληροφορίες που επίσης δεν επιβεβαιώθησαν, θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να μην προσγειώθηκε στο Κένεντυ επειδή ο καιρός ήταν βροχερός και όπου αυτό συμβαίνει μπαίνει όλο το νερό στα μάτια του τα οποία αδυνατεί να κλείση σε φυσιολογικό επίπεδο καθώς βρίσκεται μονίμως εν πρωθυπουργική εγρηγόρσει και δεν θέλει να δείχνη μαστουρωμένος όπως ο Τσίπρας. Τελικά ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αφίχθη στη Βαλτιμόρη, όπου άλλοι λένε πως κατά λάθος νόμιζε ότι θα γίνη η παρέλαση, και έγινε δεκτός ενθουσιωδώς από την κόρη του που σπουδάζει εκεί και από ανώτατο κλιμάκιο του Εθνικού Κήρυκος με επικεφαλής τον Εκδότη/Διευθυντή, κ.κ. Αντώνη Διαματάρη. Χορωδία του εν αεροδρομίω παρεκκλησίου έψαλλε προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη «Τα βεγγαλικά σου μάτια» του Γιώργου Νταλάρα. Εν συνεχεία και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε βαρυσήμαντες δηλώσεις κατ’αποκλειστικότητα σε δημοσιογράφους του Εθνικού Κήρυκος καθώς ήταν και οι μόνοι παρόντες, με αποτέλεσμα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Γουάσινγκτων Ποστ, η Μπάλτιμορ Σαν και πλήθος άλλων αμερικανικών ΜΜΕ να περιμένουν εναγωνίως την επόμενη έκδοση της ελληνοαμερικανικής εφημερίδος προκειμένου να δουν τί είπε ο Τελετάρχης της αυριανής παρελάσεως.

Σε μια άλλη, σχετική όμως εξέλιξη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης έλυσε χτες το απόγευμα το οξύτατο πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες Ελλάς και Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια συνεδρίου που συνδιοργάνωσε με τον εδώ Ελληνοαμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο εξεδώθη …προκλαμέσιο που εγκρίθηκε δια βοής από τους …35 εκπροσώπους συλλόγων και φορέων (όχι του Εϊτζ)  και το οποίο θα σταλή σε αρχηγούς κρατών και οργανισμών ώστε το θέμα να κλείση το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στο συνέδριο αναμένετο να παρευρεθή και να χαιρετίση ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να πάρη το σχετικό «κρέντιτ» ότι έλυσε δηλαδή το πρόβλημα με τον ερχομό του στις ΗΠΑ όπου όπως ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών θα έχη επαφές με ομογενείς χωρίς να διευκρινίζει ποιούς …

Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας να λύση το προσφυγικό είναι ιδιαίτερα συγκινητική και για τον λόγο ότι στη φιλότιμη αυτή προσπάθειά της έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα δικά της προβλήματα. Η Διεύθυνση Πυροσβέσεως της Νέας Υόρκης επί σειρά ετών επισημαίνει εκκρεμότητες στην αντιπυρική προστασία του κτιρίου της Ομοσπονδίας, γνωστού και ως Σταθάκειου Κέντρου, με αποτέλεσμα ο κόμπος να φτάση στο χτένι και προσφάτως να δώση τελεσίγραφο 35 ημερών με το οποίο κοινοποιείται ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν οι σχετικές επιδιορθώσεις θα κλείση. Σύμφωνα πάλι με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Πέτρος Γαλάτουλας, αναμένεται να ζητήση από τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβη στις αρχές της πόλης προκειμένου να δοθή περισσότερος χρόνος. Αλλες πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται να εκδώση σχετικό προκλαμέσιο ώστε να λυθή αυτομάτως και αυτό το πρόβλημα για να προχωρήση η Ομοσπονδία απερίσπαστη στο κυρίως έργο της που δεν είναι άλλο από την προώθηση των συμφερόντων της ομάδος που προωθεί τα συμφέροντα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, πυρ και μανία είναι οι Σαμιώτες της Νέας Υόρκης επειδή δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την άφιξη του δημάρχου Σάμου και το έμαθαν μόλις προχτές όταν ο ίδιος επικοινώνησε μαζί τους για να του διοργανώσουν εκδήλωση γνωριμίας. Αλλοι ομογενείς που προέρχονται από διάφορα νησιά του Αιγαίου τα έχουν πάρει στο κρανίο με τον κ. Γαλάτουλα επειδή έχοντας ως πρόσχημα το χτεσινό συνέδριο προσκάλεσε όλους τους Χιώτες να έρθουν στη Νέα Υόρκη! Το χιλιοτραγουδισμένο νησί της Χίου είναι η ιδιαίτερη πατρίδα και του κ. Γαλάτουλα, αν και μετά τη με το έτσι θέλω τελεταρχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να αναγορευτή και δημότης (κωλο)Χανίων.

Στο σημείο αυτό, να μην παραλείψω να προσκαλέσω άπαντες στην αυριανή παρέλαση όπου οι 1500 θεατές θα κληθούν να χειροκροτήσουν τους …3.000 και βάλε παρελαύνοντες, ανάμεσά τους και καμμιά 10ριά τελετάρχες-παραστάτες του κ. Μητσοτάκη. Εγώ θα παρελάσω ένστολος, της φιλαρμονικής, στολή όμως είναι κι’αυτή, ενώ έχω παραγγείλει και «ιμιτασιόν» κορδέλα «Grand Marshal». Με τόσους τελετάρχες αποκλείεται να καταλάβουν ότι εγώ δεν είμαι. Θα κρατάω και μία αφίσα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να βάλη ο Εθνικός Κήρυξ τη φωτογραφία μου πρώτη σελίδα στην έκδοση της Δευτέρας …

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Σοβαρά τώρα, στο χτεσινό συνέδριο οι ομιλητές έδωσαν πλήθος πληροφοριών που δεν γνωρίζαμε. Κρίμα που η προετοιμασία ήταν εντελώς πρόχειρη και δεν παρέστησαν περισσότεροι των 40 ομογενών. Κρίμα επίσης που η παρουσίαση δεν έγινε στην αγγλική και σε πιο σοβαρό χώρο ώστε να περάση στο ευρύτερο δυνατό κοινό η εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του ακανθώδους αυτού προβλήματος. Αλλος ένας λόγος, πλην της τελεταρχοποίησης ασχέτων πολιτικάντηδων, που επιβάλλεται ο εμπλουτισμός της Ομοσπονδίας με άλλες οργανώσεις και ανθρώπους οι οποίοι αν μη τί άλλο δεν θεωρούν τους γέννημα και θρέμμα συμπολίτες της Νέας Υόρκης «ξένους», όπως κατ’επανάληψη τους χαρακτήρισε από την έδρα στην τελευταία πανομογενειακή ο …δημοσιογράφος κ. Γουρνέλος. Στο “πάνελ” των ομιλητών του συνεδρίου για τους πρόσφυγες συμμετείχαν οι Φράγκος Φραγκούλης, στρατηγός εν αποστρατεία και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Σταύρος Μιχαηλίδης, ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, Δρ. Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, Θεοφάνης Μαλκίδης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δημήτριος Παπαδημητρίου, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτων.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine