Essay

Μας βοηθάει το ξεσάλωμα Ερντογάν

By December 2, 2016 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Επειδή πολλή ανησυχία έχει πέσει τελευταία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν και υποτακτικών του που αμφισβητούν τη Συνθήκης της Λωζάνης, το καθεστώς των Ιμίων και λοιπών βραχονησίδων, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχη σημαία με ολόκληρη την Κύπρο, την οποία σημειωτέον έχει σχεδιάσει Τουρκοκύπριος, θα πρέπη να δούμε τα πράγματα ως έχουν και να μην δώσουμε περισσότερα ερείσματα στους Τούρκους με τον πανικό μας. Κατά αρχάς, ουδέποτε είχε σημασία τί έλεγαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά τί έκαναν. Υπάρχει πάντα χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων κι’αυτό γιατί οι Τούρκοι γνωρίζουν πώς δουλεύει η πρόκληση και πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν εν συνεχεία τα δικά μας λάθη καθώς σπεύδουμε να ανοίγουμε θέματα στη βάση των τουρκικών προκλήσεων! Για να το θέσω πιο απλά, είναι σαν κάποιος να αμφισβητή τον ανδρισμό σου δημόσια και εσύ να γυρίζης δεξιά κι’αριστερά να λες ότι δεν είσαι …πούστης! ‘Η του σπας τα μούτρα, αν μπορής, ή δεν απαντάς, το αφήνεις να περάση. Εν προκειμένω, αναφορικά με τους Τούρκους, φροντίζεις επιμελώς να ενημερώνης όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δεν βγάζης ανακοινώσεις καταδικαστικές στις τουρκικές προκλήσεις διότι όπως ξέρει και ο τελευταίος χωριάτης, ο έχων τη μύγα μυγιάζεται! Ολον αυτόν τον καιρό από την ώρα που άρχισε ο Ερντογάν να αμφισβητή τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα σχετικά, η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε κυνήγι απαντήσεων δημιουργώντας ή ενισχύοντας άθελά της θέματα εναντίον της. Σε τελική ανάλυση υπήρχαν κι’άλλες χώρες που υπέγραψαν την εν λόγω συνθήκη, δεν αφορά σε εμάς μόνο.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν ρίχνει άδεια να πιάση γεμάτα, κυρίως δε προσπαθεί να συσπειρώση τους οπαδούς του και αυτούς του Μπαχτσελί για να περάση τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα τον κάνουν …Πούτιν. Ο απλούστερος τρόπος να γίνη αυτό σε μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις και θερμοκέφαλα ντουβάρια όπως η Τουρκία, είναι να ερεθίσης τα εθνικιστικά ανακλαστικά τους. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα που τον καθιστά ευάλωττο και το οποίο εμφανίζεται κατά καιρούς: την ελληνική καταγωγή του! Πρέπει λοιπόν να άγεται και να φέρεται πιο Τούρκος από τους Τούρκους προκειμένου να διασκεδάζη τη σχετική καχυποψία. Το ίδιο πρόβλημα είχε σε μικρότερο βαθμό η Πρωθυπουργός μιας χρήσεως Τανσού Τσιλέρ. Εάν όντως η Ελλάς θέλη να του δημιουργήση προβλήματα, δεν έχει παρά να ενορχηστρώση σειρά δημοσιευμάτων που να μιλούν για την εθνικότητα των παππούδων του! Το είχε κάνει το κόμμα του Μπαχτσελί άλλωστε πριν από τις εκλογές. Και σε μια υποτιθέμενη κίνηση …καλής θελήσεως και φιλίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να του αποδώση τιμής ένεκεν την ελληνική υπηκοότητα! Αυτό θα αποτελέση για τον Ερντογάν κόλαφο και δεν αποκλείεται να χάση το δημοψήφισμα για τις μεταρυθμίσεις. Θα είναι η αρχή του τέλους του!

Γενικότερα, ενώ η Ελλάς είναι τόσες δεκαετίες ενεργό μέλος του Δυτικού Κόσμου εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τρόπους …Βαλκάνιου. Κι’όταν ανακατεύεσαι με τα σκατά δεν γίνεται να μην παλαμιστής. Είναι καιρός η χώρα να αρχίση να φέρεται με αέρα περισσότερο κοσμοπολίτικο και να αντιμετωπίζη ανάλογα τις όποιες προκλήσεις. Δεν μπορεί σοβαρό κράτος να παίζη την κωλοκυθιά με τον Ερντογάν, τον Ράμα και τους υπόλοιπους καραγκιόζηδες που παράγονται και αναπαράγονται στις γειτονικές της χώρες. Υπάρχει διαφορά επιπέδου, όπως και να το κάνουμε! Ονειρεύονται να γίνουν μια μέρα σαν την Ελλάδα, ακόμα και στα σημερινά της χάλια. Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχουν τους βγαίνει σε ζήλεια και μίσος. Αφ’υψηλού και στα διεθνή φόρα πρέπει να παίζη η Ελλάδα, εκεί όπου προσπαθούν να ενταχθούν οι άλλοι και δεν πρόκειται να το κάνουν αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της (για πόσο ακόμα είναι ζητούμενο), τα σύνορά της είναι ευρωπαϊκά, έχει πλάτες να στηριχτή αν αποφασίση να σοβαρευτή και να χρησιμποιήση τα ερείσματά της συστηματικά και όχι ευκαιριακά και στο πόδι όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Θα μου πήτε, δικαίως, ότι εμάς απειλεί η Τουρκία και εσχάτως η …Αλβανία (μια χώρα που κυριολεκτικά ζει χάρη στην Ελλάδα. Ας απαγορευτή, για μερικούς μήνες έστω, στα πλαίσια της εξυγιάνσεως του τραπεζικού συστήματος ή κάτι τέτοιο, η εξαγωγή συναλλάγματος προς την Αλβανία, ακόμη και για τους τουρίστες και θα δούμε πόσο θα αντέξη ο κ. Ράμα και η κυβέρνησή του που δεν χάνουν ευκαιρία να μαχαιρώνουν πισώπλατα, παίζοντας αναφανδόν το παιχνίδι της Αγκυρας) και ο Ερντογάν κρατάει την κάνουλα που αν την ανοίξη θα πλημμυρίση το Αιγαίο λαθρομετανάστες. Και πάλι, όπως είδαμε άλλωστε, η όποια αντιμετώπιση μπορεί να γίνη μόνο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα πρέπει να τελή σε ετοιμότητα ώστε να μην βρεθή προ εκπλήξεων όπως έγινε πριν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και θα πρέπη να πιέση για επίσπευση της κοινοτικής αρωγής για να διαχειριστή το προσφυγικό πριν λάβη ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η αμφισβήτησή της από τον Ερντογάν είναι διεθνές θέμα, όχι διμερές. Το Κυπριακό επίσης. Η Αθήνα δεν έχει δουλειά να μπαίνη σε φραστική αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, αλλά να χρησιμοποιή αυτά που λέει ως όπλα εναντίον του σε διπλωματικό επίπεδο. Οι Τούρκοι πάντα προκαλούν και εμείς, δυστυχώς, τσιμπάμε.

Ο Ερντογάν συστηματικά ανοίγει τον λάκο του, δεν χρειάζεται καταδικαστικές ανακοινώσεις από την Ελλάδα για να φάη τα μούτρα του. Οσο πιο προκλητικός φαίνεται τόσο καλύτερα για μας επειδή οι απέξω, αυτοί που μετράνε, θα αναγνωρίσουν, ακόμα κι’αν δεν θέλουν, την ορθότητα των δικών μας θέσεων. Οσο πιο αντιπαθής γίνεται ο Τούρκος πρόεδρος, τόσο πιο συμπαθείς γίνονται Ελλάδα και Κύπρος. Ας τον αφήσουμε λοιπόν να λέη ό,τι του καπνίσει, άθελά του μας βοηθάει. Ο μεγαλομανής παροξυσμός του είναι και η καλύτερη εγγύηση ότι δεν θα κάνη τίποτα από όσα λέει γιατί και να θέλη δεν θα μπορέση, θα έχη απομονωθεί τόσο που θα έχη χάση οποιαδήποτε σοβαρότητα θα του είχε απομείνει. Η Ελλάς έχει κάθε λόγο να τον ενθαρρύνη σ’αυτή την κατρακύλα αντί να τον καταδικάζη, δίνοντας βάση στις προκλήσεις του. “Ασ’τον τρελλό στην τρέλλα του”, που λέει και ο Μητσιάς …

ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ! Να μην συρθούν Ελλάδα και Κύπρος σε καμμία διαπραγμάτευση ή συμφωνία όσο ο Ερντογάν παριστάνει τον νταή. Ο,τι και να συμφωνηθή στις παρούσες συνθήκες θα είναι εις βάρος μας γιατί θα τελή υπό το πνεύμα εξευμενισμού του …μπαμπούλα και οι τρίτοι παράγοντες αναγκαστικά θα πιέσουν την πιο αδύνατη πλευρά για υποχωρήσεις. Διαπραγματεύσεις ναι, αλλά όχι με επίδοξους φύρερ …

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine