Essay

Ισοπαλία το χτεσινό αποτέλεσμα στην Ευρώπη …

By December 5, 2016 February 16th, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Ισοπαλία είναι το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, δηλαδή 1-1 όπως και η Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα το Σάββατο που για μένα, προσωπικά, είχε μεγαλύτερη αξία διότι η ομάδα της Μαδρίτης διατήρησε τους έξι πόντους διαφοράς στην κορυφή της βαθμολογίας. Εόρτασα το γεγονός με ένα δυσεύρετο, δυστυχώς, “Cardenal Mendoza Ultra” μπράντυ και ένα πούρο Αβο, επίσης συμβολικής αξίας αφού είναι δημιουργία του αρμενικής καταγωγής Αβο Ουβεζιάν και ως γνωστόν Αρμένιοι και Ελληνες είμαστε αδέρφια, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων! Οσο για το μπράντυ, φέρει το όνομα του ευφυούς και δραστηρίου καρδιναλίου ο οποίος έδωσε βάση σ’αυτά που του έλεγε ο χιακής καταγωγής – κι’όχι Γενοβέζος ράφτης, όπως τον θέλει η επίσημη ιστορία – Χριστόφορος Κολόμβος και του έκλεισε ακρόαση με τους Καθολικούς Βασιλείς, όπως ονομάστηκαν, Φερδινάνδο και Ισαβέλα οι οποίοι του έδωσαν την ευλογία τους προκειμένου να σχεδιάση το ταξίδι που θα οδηγούσε στην επίσημη ανακάλυψη της Αμερικής. Βέβαια, μόνο την ευλογία τους δώσανε, διότι ως γνωστόν οι σωστοί βασιλείς δεν δίνουν λεφτά, μόνο μαζεύουν. Τα χρήματα ο Κολόμβος τα βρήκε από εβραϊκού θρησκεύματος Ισπανούς τραπεζίτες οι οποίοι, ορθώς, διείδαν στο εγχείρημά του τη δυνατότητα αποκόμισης κερδών στο μέλλον και αποφάσισαν να επενδύσουν στην “τρέλλα” του. Η Ευρωπαϊκή ιστορία ουκ ολίγες φορές μπλέκει τα μπούτια της και τα αποτελέσματα της συνακολούθου γονιμοποιήσεως πάνε πολύ πιο πέρα από το εξαιρετικής ποιότητος “Cardenal Mendoza Ultra” αν και από μόνο του αρκεί προκειμένου να βεβαιωθή του λόγου το αληθές. Ευρώπη δεν είναι μόνο οι τεχνικές συμβάσεις, είναι πολλά και διάφορα μέχρι η ημερομηνία λήξεως στα διάφορα προϊόντα διότι πρώτα τα τρώγαμε και μας έπιανε κόψιμο!

Η χτεσινή ισοπαλία στις ευρωπαϊκές εξελίξεις αφορά σε μία νίκη για την Ευρώπη, την ήττα δηλαδή των ναζιστών στην Αυστρία, και σε μία ήττα, την αποτυχία του Ιταλού πρωθυπουργού να περάση τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε μέσω δημοψηφίσματος. Οι πολύ προσεκτικοί θα πουν ότι ουσιαστικά επρόκειτο για ήττα της Ευρώπης αφού άλλο η Αυστρία της …Στάγερ Ελλάς κι’άλλο η Ιταλία της Φερράρι και της Λαμποργκίνι! Τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά και η πλάστιγγα κλείνει υπέρ της Ιταλίας άρα εναντίον της Ευρώπης με βάση τα αποτελέσματα. Αν αποσυρθούν οι χρηματοδότες από την ανακεφαλαίωση των ιταλικών τραπεζών, λένε, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν άρα η Ιταλία θα φύγη από το Ευρώ το οποίο με τη σειρά του θα γκρεμοτσακιστή αφού η εν λόγω χώρα είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ενώσεως. Και η βαρύτητα της Αυστρίας όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται αφού γειτνιάζει, κι’όχι μόνο γεωγραφικώς, με τη Γερμανία όπου η Μέρκελ του χρόνου θα έχη τις δικές της εκλογές, και ήταν τρόπον τινά επικεφαλής των χωρών του Βίσεγκραντ οι οποίες έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί οι χιλιάδες των λαθρομεταναστών που πέρασαν μέσω Τουρκίας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η “σκληρή στάση” της κυβερνήσεως θα επιβραβεύετο στις εκλογές με τη νίκη του ναζιστή Χόφερ, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Στους ταραγμένους καιρούς όπου διάγομεν βίον ειρηνικόν και ανθόσπαρτον, η ανάγνωση ενός εκλογικού αποτελέσματος όπως και μιας εξελίξεως δεν ακολουθεί τις ερμηνευτικές παραμέτρους που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Η νίκη του Τραμπ, επί παραδείγματι, δεν εξηγείται στη βάση οποιασδήποτε “κοινής λογικής”. Η φαντασία έχει μπει για τα στην πολιτική και το γνωστό, διαχρονικής αξίας άσμα του Γιώργου Νταλάρα “Δεν φταις εσύ, η φαντασία σου τα φταίει” δεν αποκλείεται να διδάσκεται σε σχολές Πολιτικών Επιστημών και να αποτελέση τη θέση εκατοντάδων …δικτατορικών διατριβών! Και ως γνωστόν δια της …διατριβής παράγεται θερμότης, εκτός κι’αν μιλάμε για …αράπη (ο οποίος αφετηριακώς δεν ήταν ο μαύρος αλλά ο Αραβας, από το Αραψ του Αραβος. Υπ’αυτή την έννοια ο Ζαμπέτας με τον αράπη τον μπλακ τον ταμ ταμ ήταν εκτός τόπου αλλά όχι και μουσικού χρόνου) οπότε με το τρίψιμο χαλάς μεν το σαπούνι σου, αλλά μπορεί να έχης άλλου είδου θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, εξαρτώμενο από τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό! Τυχαία νομίζετε οι κάθε λογής …αραπάδες είναι της μόδας στις μέρες μας με αποτέλεσμα να κλονίζεται συθέμελα το αγγλοσαξωνικό πρότυπο από το οποίο προέκυψε η επικρατούσα ανά την Δύσιν αρχαιολατρεία η οποία στη διεστραμένη της μορφή πέρασε οψίμως εις ημάς τους Νεοέλληνας και έγινε αρχαιοπληξία; Οχι βέβαια, η “γυφτιά” έχει περάσει σε αντεπίθεση και προελαύνει ακάθεκτη, σαρώνοντας στο διάβα της κάθε αντίσταση. Η μόνη λύση, επί του παρόντος, είναι να μάθουμε να ζούμε μαζί της έως ότου η υπερβολική επέκταση ανακόψει την ορμή της όπως έγινε με τον ελληνικό στρατό στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ελλάς εκ των πραγμάτων ελάχιστα μπορεί να επηρεάση τις εξελίξεις, η εποχή της δικής της “μόδας” ευτυχώς δείχνει να έχη περάσει αφού η Ευρώπη έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα όπως τη Βρετανία και την Ιταλία. Ωστόσο, είναι προς το συμφέρον της να διατηρηθή η Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και κουτσουρεμένη, και η Ελλάδα να βρίσκεται σ’αυτήν οργανικώς δεμένη. Παρά τις επιτηρήσεις, τον σχετικό εξευτελισμό για τον οποίο ακεραία την ευθύνη φέρνει ή ίδια η χώρα, η παραμονή της σ’αυτή την ένωση κρατών είναι το μόνο αποκούμπι που έχει καθώς βρίσκεται περικυκλωμένη από άγρια θηρία με το εξ ανατολών να τρέχουν τα σάλια του. Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάρη θέση σε μια “ενδοσυμμαχική” διαφορά, μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί συμβολικά η νομικά έστω να στηρίξη την Ελλάδα, καθώς τα σύνορα και ό,τι περιλαμβάνεται σ’αυτά είναι τύποις ευρωπαϊκά. Στόχος της Ελλάδος πρέπει να είναι αυτό το τύποις να μετατραπή το ταχύτερο και σε κατ’ουσίαν ακόμη κι’αν πρέπη να δώση μέρος του πλούτου της κοψοχρονιά. Ας κάνη τις άλλες χώρες της Ευρώπης συνεταίρους στα δικά της αν δεν θέλη να τα μοιράση με τους Τούρκους των οποίων η μεγαλύτερη απειλή, σημειωτέον, δεν είναι ένα θερμό επεισόδειο ή εισβολή που απαντάται με στρατιωτικά μέσα, αλλά η πραγματική εισβολή των δύο και πλέον εκατομμυρίων λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία εν αναμονή για την Ευρώπη μέσω Ελλάδος!

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine