Essay

Από την πίπα της Μόνικας, στις πίπες-βόμβες!

By October 26, 2018 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Η τελευταία …πίπα που απησχόλησεν εν εκτάσει τον πολιτικό βίο της χώρας (των ΗΠΑ) ήταν αυτή της Μονίκης Λουίνσκι (στα ρωσοπολωνέζικα από όπου προέρχεται το όνομα προφέρεται Λιεβίνσκυ) στον Μπιλ Κλίντον. Τώρα έχουμε βροχή από πίπες-βόμβες ή βόμβες-πίπες (pipe bombs), όπως σας βολεύει μεταφράστε (το βόμβα του σωλήνα είναι αδόκιμο, χώρια που παραπέμπει στο παιδί του σωλήνα και προκύπτει βιοηθικό μπλέξιμο), οι οποίες δημιουργούν ένα εξαιρετικά τεταμένο και απρόβλεπτο σκηνικό δύο εβδομάδες προ των εκλογών. Οι αρχές πιάστηκαν εντελώς απροετοίμαστες για τις …πίπες και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση ως προς το τί και από πού. Ολα παίζονται, από χοντροκομμένη και άκρως επικίνδυνη φάρσα μέχρι μελετημένο χτύπημα ξένων μυστικών υπηρεσιών. Η έρευνα θα δείξη, αν δείξη. Φανταστήτε μόνο τί έχει να γίνη αν κάποιος πάρη τηλέφωνο και πη ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα σε κάποιο εκλογικό τμήμα ανήμερα των εκλογών! Ποιός θα πάη να ψηφίση;;;

Ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους, χάρη και στις νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών, μια ασύμμετρη απειλή μπορεί να παραλύση τη δημόσια ζωή με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα “μας μίντια” με τον ίδιο τρόπο που γέμισαν πλατείες κατά την Αραβική Ανοιξη (που ως αραβική δεν ήταν καθόλου άνοιξη) μπορούν να σπείρουν τον πανικό και στις πλέον οργανωμένες των χωρών. Οπως και στο χρηματιστήριο που ένα “ρούμορ” μπορεί να οδηγήση σε κατάρρευση γίγαντες τύπου “Μπέαρ Στερνς”, έτσι και στον δημόσιο βίο, μια απειλή ή μια σειρά από …πίπες μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω κι’άντε μετά να βρης τα σωστά ημισφαίρια και να ψάχνης Εσκιμώους στη Γη του Πυρός!

Χτες, είχα πάει στη Γουάσινγτων για την ετήσια εκδήλωση του πολύ σοβαρού και αποτελεσματικού “OXI Day Foundation” και τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα. Προ της εισόδου στον χώρο σταθμεύσεως το προσωπικό ασφαλείας ερευνούσε με ανιχνευτές κάτω από τα αυτοκίνητα ενώ έπρεπε να ανοίξης και το πορτ μπαγκάζ για να ψάξουν μήπως είχες κρύψει τίποτα …πίπες-βόμβες. Κι’αυτή είναι μόνο η αρχή.

Μια ανορθόδοξη απειλή όμως δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από συμβατικά μέτρα ασφαλείας. Χρειάζεται μια πιο …Ορθόδοξη προσέγγιση και εν προκειμένω αφού μιλάμε για πίπες-βόμβες ή βόμβες-πίπες η πραγματεία για τους ολέθριους κινδύνους της πεολειχίας (πίπας) που είχε συγγράψει ο Αγ(ρ)ιος Πειραιώς ίσως να αποτελέση το αποτελεσματικότερο εγχειρίδιο στα χέρια των διωκτικών αρχών! Ο κ. Σεραφείμ διείδε εγκαίρως τις καταστροφικές συνέπειες της …πίπας προτού να γίνη βόμβα, οπότε υπ’αυτή την έννοια ήτο πρωτοπόρος αν όχι και …προφητικός (το τελευταίο μετ’επιφυλάξεως, γιατί δεν θέλει και πολύ να καβαλήση κι’άλλο καλάμι)! Το μόνο που χρειάζονται οι Αμερικανοί είναι μερικούς καλούς μεταφραστές προκειμένου να γίνουν κοινωνοί μιας ελαχίστου κόστους λύσεως από τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και όλα τα άλλα καλά τα οποία εν συνεχεία απλόχερα μοίρασε στους πάντες και χωρίς να χρεώνη πνευματικά δικαιώματα όπως κάνουν οι Αμερικανοί με τις ταινίες τους.

Θα είναι δε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποδείξη η Ελλάς ότι παρά την πολλαπλή κρίση την οποία μονίμως διέρχεται, ακόμη παράγει σοφία και πρακτική γνώση την οποία μπορεί να θέση στην υπηρεσία της ανθρωπότητος. Και άντε μετά να μας τη βγουν οι Τούρκοι και οι Γυφτοσκοπιανοί, θα κραδαίνουμε την Πραγματεία περί Πεολειχίας όπως οι Κινέζοι το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο και βουρ στον δρόμο της δόξας και της λόξας χωρίς απαραιτήτως να ξέρουμε ή να ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ποιά από τις δύο έχουμε ακολουθήσει …

Στο σημείο αυτό να πω ότι είναι εθνική ανάγκη η Ελλάς να διασφαλίση τα πνευματικά δικαιώματα της πεολειχίας του κ. Σεραφείμ πριν οι Ρώσοι ή ακόμη χειρότερα αιρετικοί Χριστιανοί σπεύσουν να την παρουσιάσουν ως δική τους. Χάσαμε το όνομα της φέτας, του ελληνικού γιαουρτιού και της …Μακεδονίας! Μια πεολειχία μας έμεινε, μην μας την πάρουν κι’αυτή και μας μείνουν οι …πίπες ως συνήθως!

Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος και τώρα δηλώνει λαϊκός τραγουδιστής με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine