Essay

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι …

By April 10, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Λογικό είναι η κυβέρνησις να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το διάστημα! Με τόσα “ούφο” στις τάξεις της και πολύ που άργησε! Αλλωστε τα διαστημικά ταξίδια είναι, για τον ίδιο λόγο, σύμφυτα με την παράδοσή μας. Ποιός δεν έχει σιγοτραγουδήσει “Το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα”; Ακόμη και το Νέο Κύμμα έκανε τα πρώτα σκιρτήματά του το 1958 με το “Διώξε τη λύπη παλικάρι, πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι”, σε στίχους Νότη Περγιάλη και Γιώργου Εμιρζά, μουσική επένδυση Μάνου Χατζιδάκι και πρώτη εκτέλεση της Νανάς …Μούσχουρης. Και άλλα πολλά που αρνούμενος να καταχραστώ τον χρόνο σας δεν πρόκειται να αναφέρω. Μόνο, βρε παιδί μου, γιατί συνέχεια στο φεγγάρι, χαθήκανε τα υπόλοιπα άστρα; Είναι κορεσμένος προορισμός, σαν τη …Μύκονο, και η κουτσή Μαρία έχει πάει, δεν μπορείς να είσαι στην πρωτοπορία ανακοινώνοντας ότι θα πας με δικό σου όχημα στο φεγγάρι! Εδώ και ο ‘Αρης σιγά σιγά καταντάει ντεμοντέ (ο Σπηλιοτόπουλος είναι ήδη ξεπερασμένος, όσο κι’αν επιχειρή να κάνη “come back”), δεν έχει τη μαγεία που ασκούσε κάποτε, οι δε Αριανοί εξαντλούνται πλέον στους οπαδούς του …Αρεως. Ο Πλούτων είναι μια εναλλακτική λύση την οποία οφείλει να εξετάση ενδελεχώς ο ελλογιμότατος κος. Παππάς! Μπορεί η κυβέρνησίς του να μην μας πήγε στον πλούτο, πραγματικό ή πλασματικό, μπορεί όμως κάλλιστα να επανορθώση πηγαίνοντάς μας στον …Πλούτωνα! Βέβαια, οι κακεντρεχείς θα πούνε ότι ήδη μας πήγε εκεί, υπονοώντας το βασίλειο του κάτω κόσμου, όμως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν υπάρχει πάτος στην κατρακύλα, τότε μαθηματικώς τα κάτω γίνονται πάνω κι’από το βασίλειο του Πλούτωνα ένας πήχυς δρόμος είναι μέχρι τον Πλανήτη Πλούτωνα, σε τελική ανάλυση το πρώτο συνθετικό αλλάζει, όπως στην περίπτωση της …Μακεδονίας!

Πέραν από τα “semantics” όμως το διαστημικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβερνήσεως που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ξεχειλωμένης προεκλογικής περιόδου, κρύβει και πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να θέλη να ξεφορτωθή μερικούς ακόμη ανεπιθύμητους με τη λύση της “προαγωγής”. Οπως στον στρατό, αν δεν γουστάρης κάποιον τον κάνεις στρατηγό και τον στέλνης σπίτι του, έτσι και τώρα τον κάνεις …αστροναύτη ή κοσμοναύτη μιας και πρόκειται για πρώτη φορά αριστερά, και τον στέλνεις στο διάστημα! Ποίος Ελλην και μάλιστα αριστερός που στοιχειωδώς σέβεται τον εαυτό του θα πη όχι στην πιθανότητα να επανδρώση το πρώτο ελληνικό διαστημόπλοιο και μετά τους αιθέρες να κατακτήση το διάστημα; Πάνω από το μισό κόμμα και σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση θα θελήση να πάρη μέρος, δεν θα υπάρχουν αρκετές θέσεις και οι πλέον φιλόδοξοι θα βάλουν μέσον προκειμένου να βρεθούν στους πρώτους επιλαχόντες! Αν κάνη και τον Κουβέλη κυβερνήτη, προβλέπεται να γίνη το αδιαχώρητο! Εχει μυαλό ο Τσίπρας και είναι έτη …φωτός μπροστά σε σχέση με τους άλλους που είναι ακόμη εσωτερικής καύσεως όπως τα …μαγκάλια!

Και επειδή η ΝΔ ανέκαθεν είναι κόμμα-χαμαιλέων, μιμείται δηλαδή το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, πρέπει πάραυτα ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώση δικό του διαστημικό πρόγραμμα και διαφορετικό προορισμό διότι δεν μπορεί να μείνη πίσω στην κούρσα του διαστήματος! Για να μην σας πω ότι πρέπει να ξεκινήση με διπλή αποστολή διότι το κόμμα του ως πολυπληθέστερο έχει και πολύ περισσότερα “ούφο” άρα μία πτήση δεν φτάνει ούτε για δείγμα! Θα μπορούσε μάλιστα ως επικεφαλής των αποστολών να θέση τους πρώην πρωθυπουργούς μήπως και ξεμαγαρίση ο τόπος μιαν ώρα αρχύτερα! Ετσι θα δικαιολογήσουν και τον μισθό που παίρνουν, διότι τί έχουν να δώσουν ως βουλευτές που δεν έδωσαν ως πρωθυπουργοί; Καιρός να δώση και κανένας άλλος …κώλο!

Ετσι λοιπόν τα δύο κόμματα θα ξεφορτωθούν αρκετούς ανεπιθύμητους και θα έχη επιτέλους νόημα η Επιτροπή Διαχειρίσεως Διαστημικών Αποβλήτων της Βουλής η οποία τόσα πυρά δέχτηκε στο παρελθόν και έγινε αντικείμενο συστηματικής χλεύης! Θα πάρουν τα μέλη της το αίμα τους πίσω, καθώς και κάποια καθυστερούμενα από συνεδριάσεις που δεν έγιναν μετά την αρχική κατακραυγή. Και ως έθνος της οφείλουμε έναν μεγάλο συγγνώμη, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ αφού θα αναλάβη τη διαχείριση όλων αυτών των αποβλήτων μήπως και ελαφρύνη κάπως το πολιτικό μας περιβάλλον διότι το φυσικό χέσε μέσα!

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Οι Έλληνες όμως, ναι…

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine