Essay

Υπάρχουν νούμερα και νούμερα …

By June 10, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Γνωρίζω ότι χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια, Ελλήνων περιμένουν από εμένα “γραμμή” αναφορικά με ποιό κόμμα θα ψηφίσουν, οπότε και εγώ, αντιλαμβανόμενος το βάρος της ιστορικής ευθύνης όπως προσέξατε έμεινα μακρυά από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έγραψα, δεν σχολίασα, δεν πρότεινα, δεν παρακίνησα, σας άφησα ελεύθερους να επιλέξετε το είδος της καταστροφής που ταιριάζει στα γούστα σας! Αυτή είναι και η πεμπτουσία της καρικατούρικης (δικό μου επίθετο που εμπεριέχει όχι μόνο την καρικατούρα, αλλά και το …κάτουρο) κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που εφαρμόζεται μαζοχιστικώς στην Ελλάδα, η ως έναν βαθμό δυνατότητα επιλογής εκ μέρους των ψηφοφόρων της καταστροφής τους! Εχει κάτι το συγκινητικό, ποιητικό κιόλας η μαζικότητα της συνενοχής, είναι σαν σύγχρονος χορός του Ζαλόγγου με τους πολιτικούς οργανοπαίχτες και τους ψηφοφόρους αλλοπαρμένους χορευτές, ιματασιόν αναστενάρηδες που σαλτοκοπάνε στα αποκαϊδια της ίδιας τους της χώρας και ζωής. Και ο Φοίνιξ, θα μου πήτε, από τις στάχτες αναγεννάται, μόνο που στην τελευταία εκδοχή του μας προέκυψε με τανκς, αν ενθυμήσθε… Ωστόσο, οι σημερινοί αυταρχισμοί δεν επιβάλλονται με όπλα αλλά με …νούμερα, κάθε λογής νούμερα που υπακούουν σε άλλα νούμερα που με τη σειρά τους μορφοποιούνται από τα επίσης νούμερα της αριθμητικής κλίμακος των εκλογικών ποσοστών. Εγώ πάντως σας τα είπα προ τριμήνου από του β(λ)ήματος τούτου, όταν πρώτος μίλησα για “Μητσοτακέικο Αθηνών και πάσης Ελλάδος” και αμαρτίαν ουκ έχω! Η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να επιβεβαιώση την πρόβλεψη πλήρως. Και να να φανταστήτε ότι δεν παίζω λόττο, ο μαλάκας!

Κατά την όχι ταπεινή μου γνώμη, το μόνο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό των προσφάτων εκλογικών αναμετρήσεων είναι ο σε πρωτοφανή επίπεδα υψηλός δείκτης αποχής. Εντάξει, δεν έχουν καθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι και πεθαμένοι ακόμα αναγράφονται ως ψηφοφόροι, ωστόσο τα νούμερα, και πάλι, παραείναι μεγάλα για να οφείλονται σε τέτοιου είδους λάθη. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος αδιαφορεί και δεν προσέρχεται στις εκλογές επειδή επέλεξε να πάη για μπάνιο ή να μαζέψη βρούβες. Ενα συμπαγές τμήμα αυτού του σώματος έχει καταλάβει την κοροϊδία, αρνείται πλέον τη λογική του μη χείρον βέλτιστον που έφτασε τη χώρα σ’αυτά τα χάλια και ελλείψη αξιοπίστου εναλλακτικής λύσεως προτιμάει να μένη στο σπίτι του. Πολλοί θα πουν, όχι εντελώς άδικα, ότι μ’αυτό τον τρόπο καθίσταται ευκολότερη η νομή της εξουσίας από τους εγκαθέτους των “μήντια” και του “ϊματζ μέικινγκ”. Μπορεί. Ωστόσο θα είχε άλλον αέρα η “νίκη” του Μπακογιάννη, για παράδειγμα, αν το 80% των Αθηναίων είχε ψηφίσει αντί του 34% που προσήλθε στον δεύτερο γύρο! Το ίδιο ισχύει και για τα ποσοστά των κομμάτων. Αν τα δη κανείς σε σχέση με την αποχή, το πραγματικό τους αντίκρυσμα στο εκλογικό σώμα δεν είναι ούτε το μισό.

Ξέρω, δεν αμφισβητείται έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε έχουν κάποια ηθική αναστολή οι “νικητές” ως προς τη δυνατότητά τους να κυβερνήσουν. Ισα ίσα που το θράσος τους γίνεται μεγαλύτερο και η περιφρόνησή τους προς την πλειοψηφία που δεν ψήφισε είναι εκ των ουκ άνευ προκειμένου να κοροϊδέψουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους. Ωστόσο, τα νούμερα, τα πραγματικά, όχι τα διάφορα κομματικά, είναι εκεί για όποιον θέλει να τα δή. Κι’από αυτά τα νούμερα ίσως να προέλθη κάποια στιγμή λύση γιατί από τα άλλα νούμερα παραδοσιακώς προκύπτει…διάλυση!

Στα της …ωμογενείας τώρα, τελούμε εν αναμονή του Αρχιεπισκόπου …Λεπιδοφόρου!

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) ΚΙΝΑΛ: Έκαστος …Φωφώ ετάχθη!

2) Όσοι ανησυχούν ότι με τη νίκη της ΝΔ ξανάρχεται η “δεξιά” κάνουν λάθος! Μπλε ΣΥΡΙΖΑ είναι όπως ήταν και μπλε ΠΑΣΟΚ…

3) ΣΥΡΙΖΑ: γιαλαντζί αριστερά.
Ν.Δ.: γιαλαντζί δεξιά.
Εκλογές: γιαλαντζί …ντολμά!

4) Το πανεπιστήμιο πρέπει να έχη άσυλο! Ανιάτων…

5) Ζαχαρούχο γάλα …Βλάκας!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine