Essay

Καλύτερα αυτοδύναμοι για να μην έχουν δικαιολογία …

By July 2, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Σ’αυτές τις εκλογές εν Ελλάδι, όπως και στις προηγούμενες, κρατάω αυστηρή ουδετερότητα! Δεν πρόκειται να συνηγορήσω υπέρ ουδενός κόμματος, ο καθένας ας ψηφίση με τα δικά του κριτήρια, αξιολογώντας πρόσωπα γιατί τα κόμματα αφότου έγιναν “πολυσυλλεκτικά” είναι για κάθε καρυδιάς καρύδι, άρα ακατάλληλα για να εκφράσουν έναν συγκεκριμένο χώρο ή πολιτικές. Αχταρμάδες, όλοι χωράνε αρκεί να φέρνουν ψήφους, για αυτό και από πλευράς πολιτικού στίγματος χάνει το παιδί τη μάνα η οποία τρώει χωρίς να του δίνη… Εάν πάλι επιλέξετε να μην ψηφίσετε καθόλου, σεβόμενοι τον εαυτό σας πρωτίστως, καλά θα κάνετε! Το μη χείρον βέλτιστον δεν νοείται ως επιλογή σε μια δημοκρατία που θέλει να κυριολεκτή ως όρος. Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποχής που ξεπέρασε το 50% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, παραείναι μεγάλο για να περιορίζεται σ’αυτούς που βαριούνται να πάνε να ψηφίσουν, όσους don’t give a shit! Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ανέχονται πλέον τον εμπαιγμό και που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε κάποιον από τους υποψηφίους για να πάνε στις κάλπες να τον …σταυρώσουν. Ωστόσο, είτε το θέλουμε είτε όχι από τις εκλογές της 7ης του Ιούλη θα πάρουμε τον …Κούλη, μ’άλλα λόγια θα προκύψη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ή χωρίς κολαούζο. Παρά την αυστηρή μου ουδετερότητα, είμαι της άποψης ότι καλό θα είναι να υπάρξη αυτοδυναμία και η νέα κυβέρνηση να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή για να μπορέση να εφαρμόση απρόσκοπτα το πρόγραμμά της και σε όποιον αρέση!

Δεν είναι μόνο ο φόβος της ακυβερνησίας που με οδηγεί σ’αυτό το συμπέρασμα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να έχη την άνεση να κινηθή χωρίς να κινδυνεύη, τουλάχιστον άμεσα, και χωρίς να έχη το άγχος σαμποταρίσματος από εσωκομματική κυρίως αντιπολίτευση όπως έγινε με την κυβέρνηση των 151 εδρών (με την προσθήκη …Κατσικιού) την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οχι ξανά τα ίδια! Πρέπει να κυβερνήση και να εφαρμόση αυτά τα οποία επαγγέλεται και με βάση αυτό το “περφόρμανς” ας κριθή στις μεθεπόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Να μην υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν την άφησαν ή δεν μπόρεσε! Ούτε ότι έπρεπε να κάνη επώδυνους συμβιβασμούς λόγω συγκυβερνητικού εταίρου. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι ανάγκες άμεσες, οι κίνδυνοι παραπάνω από υπαρκτοί, οι αδυναμίες πολλές και τα περιθώρια για ενδοκυβερνητικές διαταραχές ανεπίτρεπτη πολυτέλεια!

Η επιτυχία της θα κριθή εν πολλοίς από το κατά πόσο θα μπορέση να κάνη τα αυτονότητα. Δεν έχω αυταπάτες, η στελέχωση του κόμματος δεν είναι τέτοια που να εμπνέει αισιοδοξία. Μήπως και του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν καλύτερη; Στου κασίδη το κεφάλι θα πειραματιστούν κι’αυτοί όπως και οι προηγούμενοι.Εχουν δε το δικαίωμα να κάνουν και λάθη! Οσοι δεν καταπιάνονται με τίποτα είναι συνήθως οι “αλάθητοι”. Επιπλέον, έχουν προκύψει νέα δεδομένα εντός κι’εκτός που απαιτούν χειρισμούς χωρίς προηγούμενο.
Σε τελική ανάλυση, για τα αυτονότητα ίσως να μην απαιτούνται αξιωματούχοι ιδιαίτερης ευφυίας, οι ξύπνιοι και οι “ιντελέξουαλς” γενικώς δεν είναι οι καλύτεροι διαχειριστές. Επιπλέον, ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα όπως τότε που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι’αυτό βοηθάει γιατί ένα προσγειωμένο εκλογικό σώμα μπορεί να οδηγήση σε μια προσγειωμένη κυβέρνηση.

Είναι επίσης αλήθεια ότι λόγω του μνημονίου τα περιθώρια άσκησης πολιτικής από οποιαδήποτε κυβέρνηση στενεύουν σε μεγάλο βαθμό. Δεν σε εμποδίζει όμως κανένα μνημόνιο να βελτιώσης τη βαλτωμένη παιδεία, να δημιουργήσης ένα πλαίσιο πιο ευνοϊκό για επενδύσεις, να κάνης πιο αξιοκρατική φορολόγηση και να σχεδιάσης τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των πιο σημαντικών εθνικών θεμάτων: της υπογεννητικότητας και της συγκέντρωσης του μισού πληθυσμού της χώρας σε ένα αστικό κέντρο (Αθήνα). Αφήστε δε την ασφάλεια των πολιτών και την επανένταξη στον έλεγχο του ελληνικού κράτους αμφισβητούμενων περιοχών. Και δεν αναφέρομαι στα Ιμια, αλλά στα Εξάρχεια, τα Ζωνιανά και αλλαχού!

Καλύτερα λοιπόν κυβέρνηση άνετης αυτοδυναμίας! Είναι ανάγκη η χώρα να κυβερνηθή και να μπη σε σειρά πριν χάσουμε αυγά και πασχάλια. Και το λέω εγώ που δεν είμαι με …καμμία κυβέρνηση!

…Ανάρχα και οι θεοί πείθονται!

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης, δεν έπιασε ως λαϊκός τραγουδιστής και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Ηθελα νά’ξερα τί πούρα καπνίζει ο Τσίπρας να τα αγοράσω και εγώ!

2) Μονοπωλιακή και ελλειμματική η ΔΕΗ! Όπως το ελληνικό κράτος!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine