Essay

Γιατί ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής συζήτησε για “μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία” με τον Ερντογάν;

By September 26, 2019 September 28th, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ότι κατά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν συζήτησαν για θέματα που αφορούν στις “μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία”! Αλλο πάλι και τούτο! Από πότε ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής εξουσιοδοτείται να μιλάη με την τουρκική κυβέρνηση για τις μειονότητες στην …Ελλάδα; Και μάλιστα πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία; Καταλαβαίνω να θέση στον Ερντογάν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εναπομείνασα ελληνοχριστιανική μειονότητα στην Τουρκία, καθώς η αρχιεπισκοπή υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γιατί όμως να συζητήση και για τις μειονότητες στην Ελλάδα, με ποιά ιδιότητα; Τί άλλο μπορεί να σημαίνη αυτό παρά ότι παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν ο οποίος προϋποθέτει το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης με παραχωρήσεις ως προς το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα (εκλογή μουφτή κλπ.); Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ήταν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε από τον Ελπιδοφόρο να βολιδοσκοπήση τον Ερντογάν στο τί περίπου θέλει για να δώση κάτι. Εάν ισχύη αυτό έχουμε να κάνωμε με χοντροκομμένο “secret diplomacy” καθώς δεν ανακοινώνεις σε καμμία περίπτωση ότι συζητάς κάτι διότι είναι σαν να δέχεσαι τετελεσμένα εις βάρος σου! Ασχέτως των υποθέσεων όμως, δεν μπορεί ένας θρησκευτικός ηγέτης να πραγματεύεται πολύ λεπτά πολιτικά και  διπλωματικά θέματα με τον ηγέτη ξένης χώρας. Αφήστε που ο Ελπιδοφόρος δεν δικαιούται να μιλάη εκ μέρους της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, κανείς δεν τον έχρισε εκπρόσωπό της! Και σίγουρα θα μίλησαν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς αυτή ενδιαφέρει τον Ερντογάν και είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα εντός ελληνικού εδάφους. Άλλες δεν υπάρχουν! (Στη διπλωματική γλώσσα ο όρος “μειονότητα” αναφέρεται σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα εντός συγκεκριμένου εδαφικού χώρου σε μια χώρα, δεν καλύπτει εθνικές, κοινωνικές ή άλλου είδους κοινότητες.)

Είναι λάθος κατ’αρχήν να μπαίνουν μαζί στο τραπέζι δύο διαφορετικά ως προς την ουσία θέματα. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης καλύπτεται από τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ ο σεβασμός στοιχειωδών θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι υποχρέωση του τουρκικού κράτους ασχέτως της εν λόγω συνθήκης την οποία έχει κουρελιάσει η Αγκυρα αναφορικά με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου ούτως ή άλλως!  Σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει quid pro quo εν προκειμένω. Εάν πάλι ήταν ο Ερντογάν που έθεσε το ζήτημα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας για συζήτηση, ο αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να το αναφέρη στην ανακοίνωση που εξέδωσε και να απαντήση στον Τούρκο πρόεδρο ότι ο ίδιος δεν έχει εξουσιοδότηση ή εξειδικευμένη γνώση να μιλήση για αυτό το θέμα.

Είμαι περίεργος αν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ή το εδώ προξενείο θα καταδικάση την “πρωτοβουλία” Ελπιδοφόρου η οποία ακόμη κι’αν έγινε “κατά λάθος” δεν δικαιολογείται αφού ενδέχεται να δημιουργήση προβλήματα στην Ελλάδα καθώς οι Τούρκοι θα ισχυριστούν ότι ακόμη και η ελληνική εκκλησία της Αμερικής “συζητάει” για τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί στην Τουρκία. Δεν έχει καμμία δουλειά ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, και το λέω με κάθε σεβασμό, να υποκαθιστά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα εις βάρος της Ελλάδος. Εχει πολλά και σοβαρά θέματα για να καταπιαστή, τα “προβλήματα” των Ελλήνων μουσουλμάνων δεν θα πρέπη να καταλαμβάνουν μέρος του χρόνου του, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πιο ελεύθερη, γηγενή μουσουλμανική κοινότητα όπου γης! Σε καμμία μουσουλμανική χώρα του πλανήτη, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τόσα δικαιώματα και ελευθερίες όσο στη …χριστιανική Ελλάδα και έτσι πρέπει, καθώς πρόκειται για ελεύθερη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ακόμη κι’αν δεν ήταν έτσι όμως, δεν δικαιούται ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής να μπαίνη σε τέτοιου είδους συζητήσεις με τον ηγέτη μιας χώρας που συστηματικά και παραδοσιακά εξευτελίζει κάθε έννοια θρησκευτικού δικαιώματος σε μια μειονότητα στην οποία ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος ανήκει! Καλά έκανε και του μίλησε για τα προβλήματα των Ορθοδόξων στην Τουρκία, αλλά έως εκεί, η Θράκη δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα του!

Θέλω να πιστεύω πως το εν λόγω ατόπημα έγινε εν τη αφελεία του νέου αρχιεπισκόπου και ότι στην καλύτερη περίπτωση παγιδεύτηκε από τον Ερντογάν ο οποίος είναι πολιτικός και μάλιστα αδίστακτος και όχι θρησκευτικός ηγέτης. Και ο λόγος που το πιστεύω είναι ότι το ανακοίνωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής. Η ζημιά όμως έγινε και θα πρέπη να υπάρξη κάποια διευκρίνηση ή ανάκληση της ανακοίνωσης. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι “αυτογκόλ” τέτοιου είδους …

(Στο εξής θα λαμβάνετε κείμενα από τα info@neohellenika.com και dondemetrio@neohellenika.com Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν τα δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)
*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine