Essay

Ο Πομπέο και οι …πομπές του Τραμπ!

By October 9, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Καλά μας τα είπε ο Πομπέο στην Αθήνα, ξεπέρασε ίσως τις προσδοκίες διότι ήταν αρκετά κατηγορηματικός ως προς τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητος αναφορικά με Ελλάδα και Κύπρο. Λογάριασε κι’αυτός όμως χωρίς τον …ξενοδόχο, κι’όταν λέμε ξενοδόχο το εννοούμε στην κυριολεξία καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων! Δεν πρόλαβε να φύγη ο Πομπέο και ο Τραμπ “τουιτάρισε” την επικρότησή του για την εκ νέου εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με στόχο τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” εντός της οποίας θα τσουβαλιαστούν οι λίγοι Σύροι πρόσφυγες που απέμειναν στο έδαφός της και οι πολλές περισσότερες χιλιάδες υποψήφιοι λαθρομετανάστες από άλλες χώρες. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω για όσους σκανδαλίστηκαν, ότι ο όρος λαθρομετανάστες δεν είναι προσβλητικός, απηχεί την πραγματικότητα καθώς πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν σε μια χώρα λάθρα, κρυφά δηλαδή, άρα παράνομα. Και επειδή μερικές Κατίνες της πολιτικής ορθότητος (τρομάρα τους) λένε και ξαναλένε ότι και οι Ελληνες μετανάστες αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο περίπου τρόπο, να πούμε ότι οι Ελληνες παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ έως την σήμερον αυτοπροσδιορίζονται ως “λαθραίοι” χωρίς να προσβάλλονται. Διότι αυτό είναι.

Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας τα πράγματα αλλάζουν κάπως, αφού οι μετανάστες έφτασαν εκεί νομιμότατα με επιδοτούμενα από το τουρκικό κράτος εισιτήρια των Τουρκικών Αερογραμμών (έτσι εμφανίζονται κερδοφόρες κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και θα έπρεπε να τους είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, αλλά…). Η συσσώρευση όλων αυτών των δύστυχων στην Τουρκία γίνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως όπλο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε η Αγκυρα να παίρνη χρήμα για να τους κρατήση στο έδαφός της και να ανοίγη την κάνουλα με μέτρο προκειμένου να φεύγουν μέσω Ελλάδος. Πλούσιες σε χρήμα – και κουτοπονηριά – πετρελαϊκές χώρες επίσης επιδοτούν το σχέδιο προκειμένου να γεμίση η Ευρώπη μουσουλμάνους διότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος τους – χώρια που μ’αυτόν τον τρόπο λιγοστεύει ο πληθυσμός και κάπως εκτονώνεται η πίεση στις πολύ …δημοκρατικές χώρες από όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και ψωμολυσσάνε. Το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος, Ιταλίας και Ισπανίας βασίζεται σε ένα επεξεργασμένο πολιτικοθρησκευτικό σχέδιο, δεν είναι ανθρωπιστικό κατά βάση και οπωσδήποτε όχι αθώο. Κι’αυτό ας το έχουν υπόψη οι διάφοροι “ανθρωπιστές” αλλά κυρίως οι αρμόδιοι διότι ποιός τους χέζει του πρώτους εδώ που τα λέμε. Αυτοί μισούν τόσο πολύ τον εαυτό τους που πάντα κάτι θα βρουν να τους πειράζει. Η “ευαισθησία” τους έχει υποκειμενικά κίνητρα κατά κύριο λόγο και μόνο από σπόντα τους πονάει για τους “συνανθρώπους” τους που κατά βάθος σιχαίνονται.

Εκτός από το χρήμα που βγάζει η Τουρκία μέσω των λαθρομεταναστών – αυτοί γίνονται λαθραίοι μόλις φύγουν από την Τουρκία – τώρα τους χρησιμοποιεί και επεκτατικά διότι με αφορμή την πολυπληθή παρουσία τους που η ίδια προκάλεσε, επιχειρεί να καταλάβη έδαφος ξένης χώρας – Συρία – με πρόσχημα τη μεταφορά τους εκεί. Ετσι με έναν σμπάρο πετυχαίνει …τρία τρυγόνια: αφενός τα παίρνει από την Ευρώπη, αφετέρου καταλαμβάνει ξένο έδαφος και τρίτον και …μακρύτερον αποκόπτει το κουρδικό στοιχείο της Συρίας από το κουρδικό στοιχείο της Τουρκίας που είναι και ο πραγματικός στόχος της “ζώνης ασφαλείας”.

Ο Τραμπ που γνωρίζει όλα αυτά, δεν έχει πρόβλημα να πουλήση τους Κούρδους και να ενδώση στα τουρκικά σχέδια εφόσον κρίνη ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν ταράσσονται και πολύ την ίδια στιγμή που η Αγκυρα δεν απομακρύνεται τελείως από τις ΗΠΑ. Οσο για τους λαθρομετανάστες και τους τζιχαντιστές δεν τον ενδιαφέρει αν θα καταλήξουν στην Ευρώπη αφού στόχος του είναι να διαλυθή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι η ανάγκη για ένα γρήγορο “ντηλ” που έκανε τον Τραμπ να δώση το πράσινο φως, αλλά η αίσθηση ότι για τις ΗΠΑ το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αν η Τουρκία φύγη από την αμερικανική επιρροή. Χώρια που δεν βλάπτει τόσο να μπη και τέταρτος παίχτης στη Συρία με δυτικό πρόσημο. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η προσωπική χημεία με τον Ερντογάν, ο οποίος σαν τον Τραμπ είναι αυταρχικός ηγέτης και ό,τι λέει το κάνει. Ο Τραμπ αυτό το σέβεται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο γιατί βλέπει την πολιτική εξουσία με όρους “μπίζνεσμαν” και τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα περισσότερο από τη διαδικασία.

Οι μόνοι που μπορούν στην πράξη να χαλάσουν την ανίερη αυτή σούπα είναι οι Κούρδοι οι οποίοι για μια ακόμη φορά αφήνονται στην τύχη τους. Είναι όμως δοκιμασμένοι μαχητές και έχουν πλέον την υποστήριξη του Ισραήλ. Ενδέχεται η ναζιστικού χαρακτήρα “ζώνη ασφαλείας” να αποδειχθή το Αφγανιστάν της Τουρκίας. Το εύκολο θα είναι ίσως να εισβάλουν και να στήσουν κυριαρχία σε μερικά χιλιόμετρα εντός της Συρίας, το θέμα είναι τί θα γίνη στη συνέχεια.

Ολα αυτά όμως είναι εικασίες και η Ελλάς με την Κύπρο καλούνται για μια ακόμη φορά να ισορροπήσουν σε τεντωμένα σκοινιά ενώπιον ενός αφηνιασμένου γείτονος. Ερχονται δύσκολες μέρες και στην Αθήνα ασχολούνται με το αν οι λαθρομετανάστες θα λέγονται “μετανάστες” ή “πρόσφυγες”! Ου συνουσιαζόμεθα ίνα διαλευκανθώμεν, λέω εγώ;

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. *

ΥΓ: 1) Υπάρχει σιγή Ιχθύος, αλλ’ουχί σιγή Λέοντος!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine