Essay

O μαλάκας και ο γυμνοσάΛιαγκας!

By November 10, 2019 No Comments

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Βγήκε ο γυμνοσάΛιαγκας και η συμμορία του να χλευάσουν το επεισόδιο με έναν μαλάκα (στην κυριολεξία!) φοιτητή ο οποίος εκσπερμάτωσε στην πλάτη συμφοιτήτριάς του εν αγνοία της! Τους φάνηκε τόσο αστείο και παρά τις απόπειρες του ανταποκριτή να κρατήση το θέμα σε κάποιο επίπεδο σοβαρότητας, η μικρότητά τους αναδείχτηκε σε όλο της το μεγαλείο, καθώς το βρήκαν τόσο χαριτωμένο τα χρυσά μου! Τί άλλο να περιμένης όμως από επαγγελματίες καραγκιόζηδες των οποίων η αίσθηση του χιούμορ είναι ανάλογη της γελοιότητάς τους; Ηθελα νά’ξερα αν το θύμα ήταν κόρη κάποιου από αυτούς τους σιχαμερά κρύους, θα αντιδρούσαν έτσι ή θα είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο με ποταμούς αγανάκτησης και επικλήσεις για άμεση και παραδειγματική τιμωρία του δράστη εκ μέρους των αρμοδίων; Πού να βρης όμως εμπάθεια σε καθ’έξιν αναίσθητους, σε ελεεινά ρεντίκολα τα οποία παρακολουθούν ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άλλα ρεντίκολα δίνοντάς τους τέτοια προστιθέμενη “αξία” που τα κάνει φαβορί στο “σοβαρό’ ΣΚΑϊ! Και ήταν και “γυναίκες” στο “πάνελ” που συναγωνίστηκαν φιλότιμα τη γελοιότητα του γυμνοσάΛιαγκα, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι μήπως τελικά δεν υπάρχουν φύλα, όπως λένε οι “μετρ” του ελλαδικού “μοντερνισμού”, αλλά …φύλλα συκής, μόνο προσωπεία, “περσόνες” στα λατινικά, και εδώ μιλάμε για “τηλεπερσόνες” πρώτου μεγέθους! Και καλά, αυτοί είναι η δουλειά τους να είναι αχρείοι, ο σταθμός όμως που το παίζει και σοβαρός (τρομάρα του); ΣΚΑϊ is the new limit, αλλά στον πάτο, χτύπησε την άκρη του βαρελιού και μπορούν να είναι όσο υπερήφανοι θέλουν με τέτοια πρωτιά! Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο …Αυτιάς!

Αξία όμως σ’αυτά τα περιττώματα δεν δίνουν μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες κάφροι που τους παρακαλουθούν σε τακτική βάση, αλλά και οι καλεσμένοι που χρησιμοποιούν την εκ-πομπή για να προβληθούν, καθώς τό’να χέρι νίβει το άλλο. Τα προσωπεία όμως έπεσαν από τους ίδιους τους “χώστς” οπότε στο εξής όποιος σοβαρός σκάει μύτη εκεί αυτομάτως χαρακτηρίζεται ανάλογα! Μόνο αν τους γυρίσουν πλάτη πρώτα οι επίσημοι ενδέχεται να υπάρξη πραγματική διορθωτική κίνηση. Παράλληλα, όλες οι οργανώσεις αλλά και οι επαγγελματίες “ευαίσθητοι” που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους για άλλα, λιγότερο “σοβαρά” θέματα, πρέπει τώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους και να βγάλουν τις φωνές. Διότι δεν είναι αστείο να εκσπερματώνη κάποιος στην πλάτη σου, παρά τη θέλησή σου, οπουδήποτε, κυρίως δε σε έναν δημόσιο χώρο όπως είναι μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Μιλάμε για διαστροφή και μόνον ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ούτε υπάρχει δικαιολογία επειδή πρόκειται βασικά για καραγκιοζίστικη, μεσημεριανή εκπομπή όπου η μαλακία πάει σύννεφο. Σε όλα, ακόμα και στα “ανάλαφρα” υπάρχουν όρια όταν θύμα είναι πρώτα από όλα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των άλλων. Ο κόσμος όμως έχει μάθει απλά να καταναλώνη το τηλεοπτικό προϊόν αμάσητο και θεωρεί δεδομένη την κατάργηση των ορίων, εκεί όμως βρίσκεται και το πραγματικό πρόβλημα. Τα αντανακλαστικά μας έχουν παραλύσει. Κλωτσάμε μόνο όταν η ενόχληση μας αγγίζει προσωπικά, οι άλλοι ας γίνουν τσιμέντο!

Θυμάμαι τη δεκαετία του ’80, όταν η ΕΡΤ έδειχνε κάποιες κατά πολύ πιο “αθώες” ταινίες προκλητικού περιεχομένου αισθητικώς, πέφτανε τα τηλεφωνήματα βροχή και σταματούσε η μετάδοση πάραυτα! Τώρα όμως έχουμε “ιδιωτική” τηλεόραση και χεστήκαμε. Πριν μερικά χρόνια, ο …ΑΝΤένας πρόβαλε τουρκική τηλεοπτική σειρά η οποία είχε γυριστεί στα κατεχόμενο της Κύπρου και ενδεχομένως σε καταπατημένες περιουσίες Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Επεσαν διαμαρτυρίες και τότε, έγινε ο σχετικός ντόρος αλλά ο σταθμός συνέχισε την προβολή σαν να μη συνέβαινε τίποτα! Περίπου την ίδια εποχή, η “ξένη” Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την εμφάνισή της σε καζίνο των κατεχομένων όταν οι ομογενείς την έλουσαν με γράμματα εξηγώντας της ότι έχει κατασκευαστεί σε καταπατημένη γη Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών. Εχασε ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά κέρδισε την ευγνωμοσύνη μας επειδή απέδειξε ότι εκτός από καλλιτέχνις είναι πάνω από όλα άνθρωπος (και γυναικάρα με τα όλα της, συμπληρώνω)! Παρεμπιπτόντως, σε τόσα ζαγάρια έχουν δώσει παράσημα οι πρόεδροι της Δημοκρατίας, καιρός να αρχίσουν να δίνουν και σε σοβαρούς ανθρώπους, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ!

Επόμενο στάδιο, όπως ήταν φυσικό, της πλήρους περιφρόνησης προς τους καταναλωτές-τηλεθεατές είναι ο γυμνοσάΛιαγκας και τα χάχανα στην είδηση ενός βιασμού. Διότι περί αυτού πρόκειται, βιασμός δεν είναι μόνο όταν υπάρχη …penetration, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους χοντροκομμένους κανίβαλους της σύγχρονης ελλαδικής τηλεψυχαγωγίας.

Ασχετα από το πώς θα αντιδράση ο ΣΚΑϊ σ’αυτό το κακούργημα και παρά τις damage control “συγγνώμες” των “τηλεπερσόνων” (αν είχαν τσίπα έπρεπε μαζί με τη συγγνώμη να υποβάλουν και την παραίτησή τους. Διότι συγγνώμη χωρίς συνέπειες, όπως και αμφισβήτηση χωρίς συνέπειες, είναι κούφια λόγια), πρέπει ο κόσμος να απορρίψη αυτά τα σιχάματα γυρίζοντάς τους την πλάτη. Και οι διαφημιστές, οι οποίοι δεν έχουν κανένα κέρδος να προωθούν τα προϊόντα τους μέσω τέτοιων εκπομπών. Ολοι πρέπει να πατήσουμε πόδι και να απαιτήσουμε σεβασμό προς τον άνθρωπο πρώτα και κύρια. Και να διατρανώσουμε ότι ο εμπαιγμός της νοημοσύνης μας δεν μπορεί να λαμβάνη χώρα εσαεί χωρίς συνέπειες. Εδώ δεν μιλάμε για “φίμωση” ούτε περιορισμό ιδεών. Η μαλακία (γενικώς και όχι μόνο εν προκειμένω) στις πλάτες των άλλων δεν συνιστά ελεύθερη έκφραση ούτε αστείο, είναι βιοπραγία. Enough is enough!
(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφααιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: 1) Bloomberg: time for a real billionaire to become president!

2) The mission of today’s news media is to make people see the tree but miss the forest…

3) Ελληνικοί νόμοι και η εφαρμογή τους: ο γέγραφα …ξέγραφα!

4) France banned cellphones in the classroom! In the US we will ban …classrooms!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine