Essay

Να ανακηρυχθή ανεξάρτητη Εκκλησία Αμερικής στις 25 Μαρτίου!

By February 10, 2021 No Comments

Του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Λέγαμε χθες ότι η, μία ακόμη, κρίση στην εδώ εκκλησία με την τιμωρία Μεθοδίου και Ευαγγέλου μπορεί να αποτελέση ευκαιρία, πόσο μάλλον που φέτος γιορτάζουμε τα 200 από την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατανοούσε επιτέλους τα αδιέξοδα των πολιτικών του και μας έκανε την ευχάριση έκπληξη να αποδώση στην Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ καθεστώς ανεξαρτησίας, όπως έκανε και στην Εσθονία, με δική της σύνοδο, κανονικούς μητροπολίτες και τα συμπαρομαρτούντα. Πολλοί ζητούν αυτοκεφαλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει βάση, καθώς η εν Αμερικές Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ούτε 200 ετών, αν συμπεριλάβουμε και τις πρώτες ιεραποστολές των Ρώσσων στην Αλάσκα. Δεν υπάρχει ένα υπόβαρθο χιλίων χρόνων, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας ή της Ρωσσικής Εκκλησίας η οποία σημειωτέον προήλθε από το Κίεβο κι’όχι το αντίστροφο! Το καθεστώς ανεξαρτησίας για την Αμερική, υπό τον Οικουμενικό Θρόνο είναι υπεραρκετό. Επειδή όμως ο Οικουμενικός δεν μας έχει συνηθίσει σε ευχάριστες εκπλήξεις, το πιο πιθανό είναι να στείλη ένα ακόμη προβληματικό και αντικανονικό συνταγμάτιο το οποίο θα ενισχύη το ραγιαδικό εκκλησιαστικό καθεστώς μας. Και εδώ παρουσιάζεται η ευκαιρία για τους “τιμωρημένους”, ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ο οποίος έχει το κύρος και τα εχέγγυα να ηγηθή μιας προσπάθειας αυτονόμησης. Τον τιμώρησαν για τυρεία επειδή έκανε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για τη συνταξιοδότηση των ιερέων ερήμην του αρχιεπισκόπου. Αυτό όμως δεν ήταν τυρεία, μάλλον …μυζήθρα θύμιζε. Eφόσον κάνης τυρεία φτιάξε …γραβιέρα Κρήτης αν είσαι μάγκας! Με ή χωρίς τη συμπαράσταση των δικών του που δεν είναι λίγοι, ας προχωρήση στην ανακήρυξη ανεξάρτητης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ και μάλιστα στις 25 Μαρτίου αν είναι δυνατόν, ημέρα κατά την οποία θα συμπληρωθούν 200 χρόνια ελλαδικής ανεξαρτησίας. Από κοντά και οι κοινότητες που είναι ανεξάρτητοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με βάση το αμερικανικό δίκαιο, ας επιλέξουν με τρόπο δημοκρατικό σε ποια αρχιεπισκοπή θέλουν να ανήκουν. Οι κοινότητες φτιάχτηκαν από τους πιστούς και αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο κι’όχι απλά να πληρώνουν. Ούτε ακρότητες, ούτε κραυγές, δημοκρατικότατα να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Στην αρχή θα υπάρξη πρόβλημα, η νέα εκκλησία θα είναι σχισματική, το ίδιο είναι και οι Σκοπιανοί όμως για δεκαετίες και δεν καταστράφηκαν, είμαι βέβαιος δε ότι κάποιοι από αυτούς θα πάνε στον Παράδεισο. Μπορεί ωστόσο η νέα Αρχιεπισκοπή Αμερικής να ζητήση από κάποιο πατριαρχείο να την αναγνωρίση. Η Μόσχα σίγουρα θα έσπευδε να εκμεταλλευτή το “σχίσμα” αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση κι’όχι μόνο για λόγους εθνικούς. Το “Πατριαρχείο” Μόσχας δεν είναι πρεσβυγενές, είναι κάτι σαν πατριαρχείο-μαϊμού και κακώς φέρει αυτόν τον τιμητικό τίτλο, όπως και τα άλλα πατριαρχεία που ξεπήδησαν στα Βαλκάνια μετά την απελευθέρωση των κατά περίπτωση χωρών από τον οθωμανικό ζυγό. Κάθε υπερφίαλος έγινε αυτοκέφαλος και δεν του έφτανε αυτό, θέλησε να γίνη και πατριάρχης! Πού πας ρε καραμήτρο, έτσι είναι αυτά τα πράγματα; Βρήκαν όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αδυναμία και τους πέρασε, με αποτέλεσμα να έχη γεμίσει η Ορθοδοξία πατριάρχες-μαϊμού λες και είναι πρόεδροι συλλόγων! Το σωστό λοιπόν θα ήταν η αναγνώριση να έρθη από πρεσβυγενές πατριαρχείο. Της Αλεξανδρείας και των Ιεροσολύμων δεν πρόκειται να το κάνουν για να μην κοντράρουν τον Βαρθολομαίο. Υπάρχει όμως της Αντιοχείας που έχει και προβλήματα με τους άλλους… Για όλα υπάρχουν λύσεις, καλή θέληση χρειάζεται. Δεν εννοώ σε καμμία περίπτωση η εδώ εκκλησία να αλλάξη “αφεντικό”. Μιλάμε για εκκλησιαστική κοινωνία. Μετά από λίγα χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναγκαστή να την αναγνωρίση, όπως έκανε και με την Εκκλησία της Ελλάδος, όταν οι Βαβαροί την ανακήρυξαν αυτοκέφαλη. Η δική μας περίπτωση είναι και πιο εύκολη γιατί δεν χρειαζόμαστε αυτοκεφαλία, αλλά ανεξαρτησία ΥΠΟ το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

Είναι καιρός να απελευθερωθή η εδώ εκκλησία και να κοιτάξη τα του οίκου της. Οταν και αν περάση η πανδημία, ενδέχεται να πέση πείνα, επιχειρήσεις θα κλείσουν, γάμοι θα διαλυθούν, ναρκωτικά και άλλα βίτσια θα θεριέψουν. Η εκκλησία θα έχη και πάλι ζωτικό, κοινωνικό ρόλο να παίξη πέραν του θεολογικού. Υπάρχουν κι’άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η χηρεία ή τα διαζύγια ιερέων οι οποίοι έχουν παιδιά και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να συζούν με τις νέες συμβίες τους επειδή δεν μπορούν να νυμφευθούν εκ νέου! Δεν γίνεται να περιμένουμε τον “Πατριάρχη” Βουλγαρίας πότε θα δεήση να ασχοληθή με το θέμα ώστε να υπάρξουν ομόφωνες αποφάσεις. Με βάση με το κατ’οικονομίαν αυτό το πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί προ καιρού! Επίσης, έγγαμοι επίσκοποι, ο γάμος είναι εκκλησιαστικό μyστήριο κι’όχι αρνητικό πρόσημο. Διεύρυνση του λειτουργήματος των λαϊκών διακόνων και διακονισσών. Γιατί ένας ιερέας να μην έχη 15 βοηθούς, τί θα πρωτοκάνη μόνος του; Νέοι, πολλοί από τους οποίους σπουδάζουν ψυχολογία ή άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κατά τόπους κοινότητες στη βάση προγραμμάτων λαϊκών διακόνων που να είναι συνδεδεμένα και με πανεπιστήμια ώστε να παίρνουν και τα ανάλογα “κρέντιτς”. Απλά πράγματα και αυτονότητα, προγραμματισμός χρειάζεται, οι άνθρωποι υπάρχουν.

Για να γίνουν όμως αυτά, χρειάζεται μία αρχιεπισκοπή η οποία να εργάζεται για τα του οίκου της κι’όχι να είναι κυρίως ο βραχίονας στις ΗΠΑ του εν ομηρία Ουκουμενικού Πατριαρχείου που με τη σειρά του είναι βραχίονας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής γιατί δεν μπορεί να κάνη αλλιώς! Σας έλεγα χτες ότι οι Τούρκοι, εν αντιθέσει με τους δικούς μας, γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη του Ελληνισμού στις ΗΠΑ. Πριν μερικά χρόνια, όταν ο Ερντογάν τα τσούγκρισε με το Ισραήλ και είχε έρθει στη Νέα Υόρκη δεν ήθελε να τον συναντήση κανείς σημαίνων Αμερικανός. Και ανέλαβαν οι της εκκλησίας μας, δυστυχώς, να του κλείσουν κάποιες συναντήσεις!

Αύριο, το τρίτο και …μακρύτερο άρθρο επί του θέματος.

ΥΓ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια, καιρός όμως είναι αρχίσετε να τα λέτε και φωναχτά, ειδάλλως τίποτα δεν θα αλλάξη…

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Με τόσα χεσίματα που μας έχουν ρίξει οι Τούρκοι, έχουμε χάσει το …σκωρ μας!

Contact

NEOhellenika

Demetrios Rhompotis, Publishing Committee Chairman of NEO Magazine